Sport

'Djokovic komende drie jaar niet welkom in Australië'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Djokovic komende drie jaar niet welkom in Australië'

Novak Djokovic kreeg zondag definitief te horen dat hij zijn visum moest inleveren en Australië zo snel mogelijk moest verlaten, omdat hij niet gevaccineerd is. Daardoor kan de toptennisser niet zijn titel verdedigen bij de Australian Open. De kans dat hij het land de komende jaren binnen kan komen, lijkt nu ook zeer klein.

'Drie jaar niet welkom'

"Meneer Djokovic is de komende drie jaar niet welkom in Australië", laat de Australische minister van Binnenlandse Zaken, Karen Andrews, weten in gesprek met Sky News Australia. "Van dit besluit kan eventueel worden afgezien onder uitzonderlijke omstandigheden. Dat is echter geen beslissing die vandaag of morgen gemaakt gaat worden. Dat is een zaak voor de toekomst." Daarnaast benadrukt Andrews nog: "Ons grensbeleid onder premier Scott Morrison is altijd strikt geweest."

Op de vraag of de ban van drie jaar mogelijk wordt opgeheven als Djokovic zich laat vaccineren, antwoordde Andrews: "Dat is uiteraard iets om rekening mee te houden wanneer hij een visum aanvraagt om toegang te krijgen tot Australië. Hij had in het verleden de kans om zich te laten vaccineren, maar dat heeft hij nooit gedaan. Als hij wel gevaccineerd was geweest, was het compleet anders gegaan toen hij op het vliegveld aankwam."

'Rust'

Djokovic ging in hoger beroep tegen de beslissing om zijn visum in te trekken, maar dat was tevergeefs. Het hof zag namelijk geen reden om dat besluit terug te draaien. De beslissing van de drie rechters was unaniem. Op Instagram liet de tennisser weten: "Ik ga een korte periode rust nemen en bijkomen van deze zaak, voordat ik er inhoudelijk op inga. Ik ben in elk geval extreem teleurgesteld door de uitspraak, maar die respecteer ik. Ik zal volledig meewerken met de relevante autoriteiten wat betreft mijn vertrek uit het land."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie