Sport

Rechter beslist dat ongevaccineerde Djokovic toch Australië in mag

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rechter beslist dat ongevaccineerde Djokovic toch Australië in mag

Toptennisser Novak Djokovic heeft van de rechter te horen gekregen dat hij in Australië mag blijven. De Serviër bracht de afgelopen dagen door in een quarantainehotel en begon een rechtszaak om te voorkomen dat hij het land uit zou worden gezet. Djokovic is niet gevaccineerd tegen het coronavirus, terwijl er wel een vaccinatieplicht geldt voor de Australian Open. Het lijkt er na de uitspraak van de rechter op dat hij gewoon kan deelnemen aan het tennistoernooi.

Besluit vernietigd

De Australische autoriteiten besloten afgelopen week om het visum van Novak Djokovic in te trekken, omdat hij niet had kunnen aantonen over een medische vrijstelling te beschikken. Rechter Kelly heeft dat besluit nu vernietigd en oordeelt dat de Serviër moet worden vrijgelaten uit het hotel waar hij na zijn aankomst in Australië verplicht moest blijven.

De uitspraak van de rechter was live te volgen op internet, maar werd een aantal keer uitgesteld door het crashen van de website vanwege de vele bezoekers. Eenmaal onderweg werd al snel duidelijk dat de rechter aan de kant stond van Djokovic.

Onredelijk

De rechter vroeg zich hardop af wat Djokovic ''nog meer had kunnen doen'' om aan te tonen dat zijn medische verklaring in orde was. Volgens Kelly leek het erop dat de tennisser voor vertrek de benodigde medische vrijstelling had gekregen waarmee hij zonder vaccinatiebewijs het land in zou mogen om deel te kunnen nemen aan de Australian Open. Djokovic zou het vereiste bewijs hebben overgedragen aan de douane toen hij landde.

Volgens de advocaten van Djokovic is hij in december nog besmet geweest met het coronavirus en had hij op basis daarvan recht op medische vrijstelling. Rechter Kelly noemde het besluit om het visum in te trekken ''onredelijk'' en besloot dat Djokovic binnen dertig minuten moest worden vrijgelaten uit het quarantainehotel. Verder sprak de rechter zijn ongenoegen uit over alles wat de tennisser heeft moeten ondergaan met de immigratiedienst sinds zijn aankomst op het vliegveld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog niet definitief

De uitspraak van de rechter geeft Novak Djokovic goede hoop in aanloop naar de Australian Open, het toernooi dat op 17 januari begint en al negen keer is gewonnen door de Serviër. Hij is er echter nog niet zeker van dat het besluit definitief is. Volgens advocaat Christoper Tran heeft immigratieminister Alex Hawke de macht om het visum van Djokovic opnieuw te weigeren. De minister kan de beslissing van rechter Anthony Kelly in principe weer ongedaan maken.

Mocht dat het geval zijn, kan Djokovic er opnieuw voor kiezen om daartegen in beroep te gaan. Rechter Kelly informeerde kamp-Djokovic over het feit dat de Serviër bij verlies drie jaar lang het land niet meer in mag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie