Sport

Hartverwarmend: aanvaller Sofiane Boufal danst met moeder na historische WK-overwinning

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Hartverwarmend: aanvaller Sofiane Boufal danst met moeder na historische WK-overwinning

Het Marokkaanse elftal schreef zaterdag geschiedenis en gaat door naar de halve finale van het WK in Qatar. Online gaan er een hoop foto's rond van de dolblije spelers, maar het filmpje van aanvaller Sofiane Boufal en zijn moeder is wel heel lief.

Dansen met moeder

In het filmpje is te zien dat Boufal zijn moeder betrekt in het feestgedruis op het veld. Moeder en zoon houden elkaars hand vast en zijn uitgelaten aan het dansen. Er wordt gesprongen, gejoeld en uitbundig gezwaaid naar de supporters. De onderstaande beelden gaan inmiddels compleet viral.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wedstrijd tegen Portugal

Marokko won zaterdag in het Al Thumama Stadion na een zenuwslopende wedstrijd met 1-0 van Portugal. De Leeuwen van de Atlas gaan nu de geschiedenisboeken in als het eerste Afrikaanse land dat zich plaatst voor de halve finale van een WK. Daarnaast is Marokko ook het eerste Arabische land dat zich bij de laatste vier voegt.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie