Sport

FIFA wil regels rond zwangerschap voor profvoetbalsters verbeteren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. FIFA wil regels rond zwangerschap voor profvoetbalsters verbeteren

Wereldvoetbalbond FIFA wil in 2021 de regels rond zwangerschapsverlof voor profvoetbalsters verbeteren. Dat maakte de bond eerder deze week bekend. Net als bij andere beroepen hebben ook voetbalvrouwen vaak te maken met zwangerschapdiscriminatie. Het komt namelijk geregeld voor dat het contract van zwangere voetbalvrouwen ontbonden wordt, omdat ze door hun zwangerschap voor een tijd niet inzetbaar zijn.

Betere regels

Met de nieuwe regels van de FIFA moeten profvoetbalsters die in verwachting raken minimaal veertien weken met verlof kunnen bij hun club. In deze periode moeten zij ook minimaal twee derde van hun salaris ontvangen. Clubs die zwangere speelsters ontslaan kunnen in financieel en sportief opzicht gestraft worden. De FIFA wil ook dat speelsters na hun bevalling begeleid worden om bij hun club op niveau terug te keren. De FIFA gaat dit voorstel in december behandelen in een raadsvergadering. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zullen de regels per 1 januari 2021 van kracht gaan in 211 landen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slecht geregeld

Zolang de nieuwe regels van de FIFA niet van kracht zijn, heeft ieder land zijn eigen regels wat betreft zwangerschapsverlof voor profvoetbalsters. In de meeste gevallen is dit vanuit de voetbalbonden niet goed geregeld, zo ook in Nederland. Dat bleek wel toen oud-international Daphne Koster in 2014 haar status bij Oranje verloor tijdens haar zwangerschap. Doordat ze haar status als Oranje-international kwijt was, kreeg ze vanuit de KNVB ook geen vergoedingen. "Ik ben eruit gegooid, omdat ik niet kon spelen en ik kon niet spelen, omdat ik zwanger was”, vertelde ze in een interview met NRC.

Waar de KNVB Koster aan haar lot overliet, was dat bij haar club Ajax niet het geval. Het vrouwenteam van Ajax heeft namelijk een eigen cao, waardoor Koster tijdens haar zwangerschapsverlof werd doorbetaald en goede begeleiding kreeg om op niveau terug te keren.

Eerste stap

In de vrouwenvoetbalwereld wordt positief gereageerd op het voorstel van de FIFA. Daphne Koster vindt de ontwikkelingen een 'goede eerste stap', maar vindt dat er nog veel werk aan de winkel is voor de voetbalbonden. "Het is vooral belangrijk dat een bond zich uitspreekt over iets dat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn."

Ook Gabriela Garton, doelvrouw van Argentinië, vindt dat het voorstel een stap in de goede richting is. "We hebben deze regels echt nodig, zodat vrouwen niet meer hoeven te kiezen tussen het starten van een gezin en het voortzetten van haar carrière, zoals zoveel van ons in het verleden moesten doen", vertelt ze aan CNN.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie