Sport

Historische avond in Amsterdam: Ajax lijdt grootste Europese nederlaag ooit

1. Newschevron right
  2. Historische avond in Amsterdam: Ajax lijdt grootste Europese nederlaag ooit

Ajax heeft dinsdag de grootste Europese nederlaag ooit geleden. De Amsterdammers gingen in de Champions League met 1-6 van het veld tegen het Italiaanse Napoli. Ajax wist al vier wedstrijden op rij niet te winnen en een gedeelte van de supporters eiste gisteren zelfs een vertrek van trainer Alfred Schreuder.

Fortuinlijk begin

Wat een mooie Europese avond moest worden, eindigde voor Ajax in een groot drama. De regerend landskampioen kwam na tien minuten nog wel op een 1-0 voorsprong dankzij een schot van Kenneth Taylor, dat (per ongeluk) van richting werd veranderd door Mohammed Kudus. De Ghanees kreeg de goal op zijn naam nadat hij de bal op fortuinlijke wijze tegen zich aan kreeg geschoten.

Masterclass Napoli

Ajax kon echter niet lang genieten van de voorsprong. De Napolitanen lieten zien hoog druk, tactisch inzicht en snel tempo te kunnen combineren met een bijzonder goed positiespel. De 1-1 kwam dan ook tot stand na een prachtige aanval, terwijl de spelers pas achttien minuten op het veld stonden.

Blind en Tadic

De gelijkmaker was voor Napoli geen reden om het rustiger aan te doen. Nog voordat de scheidsrechter floot voor het rustsignaal, breidden de Italianen de voorsprong uit naar 1-3. Tijdens de rust werden de relatief oudere Ajax-spelers Daley Blind en Dusan Tadic flink bekritiseerd door verschillende analisten.

Stadion verlaten

Tot groot ongenoegen van het publiek in de Johan Cruijff Arena stonden Blind en Tadic aan het begin van de tweede helft 'gewoon' aan de aftrap. Zij zagen beiden hoe keeper en Oranje-debutant Remko Pasveer de bal na een minuut in de tweede helft al in de voeten schoof van de Italiaanse aanvallers, die in de 47e minuut de voorsprong uitbreidden naar 1-4. Het doelpunt was voor een deel van de supporters reden om het stadion te verlaten. Zij konden de afgang niet meer aanzien en besloten voortijdig naar huis te gaan.

Historische afgang

De eindstand liep uiteindelijk uit naar 1-6. Tussen de laatste twee goals door kreeg de geplaagde Tadic zijn tweede gele kaart van de wedstrijd, waardoor Ajax de laatste zeventien minuten van de wedstrijd met tien man moest afmaken. Zo beleefde Ajax een historische avond met de grootste nederlaag ooit, al mag het van geluk spreken dat de eindstand niet groter uitviel aangezien Napoli nog een heleboel enorme kansen liet liggen.

'Schreuder, rot op!'

De 1-6 nederlaag tegen Napoli zorgt voor veel emotie in Amsterdam. Ajax heeft voor het eerste sinds 2017 vier wedstrijden op rij niet gewonnen. Op de tribunes waren gisteren witte zakdoekjes te zien, waarmee de supporters aangeven dat er afscheid genomen moet worden van trainer Alfred Schreuder. Ook was gedurende de wedstrijd te horen dat supporters massaal "Schreuder, rot op!" scandeerden. Het is dan ook de vraag hoelang de trainer van Ajax, die afgelopen zomer werd aangesteld, nog de tijd krijgt van de directie om het team op de rails te krijgen.