Sport

Amnesty International wil dat Ronaldo zich uitspreekt over mensenrechten in Saoedi-Arabië

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amnesty International wil dat Ronaldo zich uitspreekt over mensenrechten in Saoedi-Arabië

Amnesty International heeft Cristiano Ronaldo opgeroepen om zich uit te spreken over de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië. De mensenrechtenorganisatie zegt in een verklaring dat het aantrekken van Ronaldo door Al-Nassr past in een groter patroon van sportswashing.

Aandacht afleiden

Volgens Dana Ahmed, onderzoeker bij Amnesty International, zullen de Saoedische autoriteiten de aanwezigheid van Ronaldo gebruiken om de aandacht af te leiden van de mensenrechtenschendingen in het land. "In plaats van Saoedi-Arabië kritiekloos de hemel in te prijzen, zou Ronaldo zijn enorme platform moeten gebruiken om aandacht te vragen voor de problemen met mensenrechten in het land."

Regelmatige executies

Amnesty international verwijst in de verklaring naar de regelmatige executies van mensen die in Saoedi-Arabië veroordeeld zijn voor moord, verkrachting en drugssmokkel. "Vorig jaar werden op één dag 81 mensen ter dood gebracht, van wie velen werden berecht in zeer oneerlijke processen." Ook wijst de mensenrechtenorganisatie naar de inperking van vrijheden in het Aziatische land. "De autoriteiten blijven ook hard optreden tegen de vrijheid van meningsuiting, met zware gevangenisstraffen voor mensenrechtenverdedigers, vrouwenrechtenactivisten en andere politieke activisten."

"Laat me koud"

De Portugese vedette werd eergisteren gepresenteerd aan zijn nieuwe club in Saoedi-Arabië. Tijdens een persconferentie liet hij weten dat het hem "koud laat" wat mensen denken van zijn keuze om bij Al-Nassr te gaan spelen. "De meeste mensen kennen het niveau hier niet. Er zijn heel veel mensen die hun mening klaar hebben, maar die werkelijk niets van voetbal weten. Ik weet in ieder geval dat ik in een erg competitieve omgeving terechtkom. Wat mensen verder van deze keuze vinden, laat me koud. Het is mijn beslissing en daar ben ik zeer gelukkig mee."

Amnesty hoopt dat Ronaldo zijn platform zal gebruiken om aandacht te vragen voor de mensenrechten in in Saoedi-Arabië. "In plaats van Saoedi-Arabië kritiekloos de hemel in te prijzen, zou Ronaldo zijn enorme platform moeten gebruiken om aandacht te vragen voor de issues met mensenrechten in het land."

200 miljoen per jaar

Ronaldo heeft een contract getekend voor tweeënhalf jaar bij Al-Nassr. Naar schatting gaat de voetballer 200 miljoen euro per jaar verdienen. Saoedi-Arabië hoopt in 2030 ook het WK voetbal te mogen organiseren.

Ster advertentie
Ster advertentie