Sport

Cristiano Ronaldo treurt om WK-uitschakeling: "WK winnen was mijn grootste droom"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Cristiano Ronaldo treurt om WK-uitschakeling: "WK winnen was mijn grootste droom"

Cristiano Ronaldo heeft via Instagram gereageerd op de WK-uitschakeling van Portugal in de kwartfinale. De 37-jarige voetballer treurt om het feit dat hij zijn "grootste droom", het winnen van een WK, nooit heeft kunnen waarmaken en lijkt te hinten naar het einde van zijn carrière als international.

'Gevochten voor deze droom'

In een Instagrampost vertelt Cristiano Ronaldo dat hij al vele prijzen heeft ontvangen in zijn carrière, maar dat "Portugal op het hoogste podium ter wereld brengen" zijn grootste droom was. "Ik heb hard gevochten voor deze droom. In de vijf keer dat ik meedeed aan een WK, verdeeld over zestien jaar, heb ik altijd aan de zijde van geweldige spelers gestaan en werd ik gesteund door miljoenen Portugezen. Ik heb alles gegeven en ik heb de droom nooit opgegeven."

Toewijding aan Portugal

De voetballer reageert in de post ook op het gerucht dat hij het WK wilde verlaten. "Het heeft geen zin om heftig te reageren", schrijft de Portugese vedette. "Ik wil dat iedereen weet dat er veel is gezegd, geschreven en gespeculeerd, maar dat mijn toewijding aan Portugal geen moment veranderde. Ik vocht altijd voor het doel en zou mijn teamgenoten en mijn land nooit de rug toekeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Bedankt Portugal'

Ronaldo sluit het bericht af met een dankbetuiging aan Portugal en Qatar en lijkt te suggereren dat het WK in Qatar zijn laatste wereldtoernooi is. "Voorlopig valt er niet veel meer te zeggen. Bedankt Portugal. Bedankt Qatar. De droom was mooi zolang het duurde. Laten we hopen dat de tijd een goede raadgever zal zijn en iedereen zijn eigen conclusies kan trekken."

Kwartfinale

Portugal schopte het tijdens het WK in Qatar tot de kwartfinales en verloor afgelopen zaterdag met 1-0 van Marokko. Ronaldo begon die wedstrijd, net als het duel in de achtste finales met Zwitserland, op de reservebank en kwam pas in de tweede helft in het veld. Zijn reserverol zorgde ervoor dat diverse internationale media begonnen te speculeren over zijn vertrek uit de WK-selectie van Portugal. De Portugese voetbalbond Federação Portuguesa de Futebol bracht echter een statement naar buiten waarin ze de geruchten ontkrachtten.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie