Sport

Iniesta kampte met zware depressie in topseizoen Barcelona

foto: La Sexta
  1. Newschevron right
  2. Iniesta kampte met zware depressie in topseizoen Barcelona

Andrés Iniesta vormde jarenlang het hart van Barcelona met zijn maatje Xavi, maar wat veel mensen niet weten is dat Iniesta na een van zijn succesvolste seizoenen aan een zware depressie leed. In een openhartig interview met het Spaanse La Sexta vertelt de middenvelder van wereldklasse uitgebreid over de depressie waar hij maandenlang aan leed terwijl iedereen genoot van het succes.

Zelfmoord

Barcelona won in het seizoen 2008-2009 de treble, dus de Spaanse titel, de beker en de Champions League. Na dat zware voetbaljaar voelde Andrés Iniesta zich niet opgelucht en blij, maar juist opvallend ongelukkig. De Spaanse voetballer wist maar niet uit een negatieve spiraal te komen en begreep ook niet wat er aan de hand was met hem. In augustus van diezelfde zomer kwam zijn goede vriend Dani Jarque om het leven. De 26-jarige voetballer van Espanyol overleed aan een hartstilstand tijdens de warming up. Dat duwde Iniesta uiteindelijk nog dieper de put in.

Zelfmoord

Andrés Iniesta vertelt in het interview dat hij bij een psycholoog in behandeling was en dat hij in die periode zichzelf niet was. Alles voelde als een soort heuvel die hij op moest: "Ik wilde dat de nacht aanbrak, zodat ik een pil kon nemen en uitrusten." Op de zeer persoonlijke vraag of hij ooit dacht aan zelfmoord zegt Iniesta: "Wanneer je depressief bent, ben je jezelf niet. Als je zo kwetsbaar bent, is het moeilijk om je leven op de rails te houden. In een paar seconden kan je beslissingen nemen waar je spijt van krijgt."

"Je voelt niets"

Andrés Iniesta vertelt dat hij een geweldig voetbaljaar eigenlijk niet eens heeft kunnen ervaren door een depressie. Terwijl iedereen de treble vierde, ging alles langs de kleine Spanjaard heen. Hij voelde helemaal niets: "Je voelt niets. Je zit thuis op de bank met je familie en voelt je alleen."

Big in Japan

Gelukkig heeft Andrés Iniesta alles weten te verwerken. Hij zit weer lekker in zijn vel en zo speelt hij tegenwoordig ook. Niet meer in het shirt van Barcelona, maar bij Vissel Kobe in de Japanse J-League. Daar gaat hij lekker en dat is aan alles te zien:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie