Sport

Rico Verhoeven klaar met discussie etniciteit: "Waarom kijken we altijd naar de verschillen?"

  1. Newschevron right
  2. Rico Verhoeven klaar met discussie etniciteit: "Waarom kijken we altijd naar de verschillen?"

Het afgelopen weekend kwam Rico Verhoeven als winnaar uit de ring na een spannend gevecht met Jamal Ben Saddik. De winnaar van de match stond zondagochtend zo gezegd met een "big smile" op. Maar dat goede gevoel, kreeg wel een zwart randje nadat hij alle comments op social media las. Bij RTL Late Night bespreekt hij waarom hij klaar is met die hele discussie rondom etniciteit. Daarnaast kijkt hij samen met Humberto Tan terug op het gevecht en vooruit naar het volgende gevecht met... Badr?

Etnische discussie

De maandag na het gevecht, liet Rico op Instagram weten klaar te zijn met de negatieve comments met betrekking tot etniciteit. Hij riep iedereen op tot respect. Volgens hem ging de wedstrijd helemaal niet over een strijd tussen Marokkanen en Nederlands, maar zijn het gewoon twee topsporters die het tegen elkaar opnemen.

"Ik spreek altijd uit gevoel als me iets dwars zit. Waarom wordt er altijd gekeken naar hoe we verschillen van elkaar, in plaats van wat we met elkaar gemeen hebben?! Ben Saddik en ik zijn allebei atleten, we willen allebei presteren. Jammer genoeg is er altijd een winnaar en verliezer. Maar ik hoop altijd dat hij, ondanks dat het er nu heftig eruit ziet, de sport weer wil hervatten en weer wil strijden om nog een keer tegen mij in de ring te komen."

Sfeer

Helaas leverde ook deze post niet bij iedereen begrip op, tot irritatie van Rico: "Ik houd de comments nog steeds goed in de gaten, maar nog steeds blijven mensen negatief reageren." Wat hij wel wil benadrukken is dat de sfeer in de zaal tijdens het gevecht wel heel goed was: "Iedereen was tevreden met de wedstrijd, we hebben beiden goed gepresteerd."

Fouten

Hoewel Rico de wedstrijd overtuigend heeft gewonnen, zagen de zaken er in de eerste ronde nog anders uit. Jamal wist hem een aantal keren goed te raken en dat was niet de bedoeling: "Je wil nooit geraakt worden." Volgens Rico kwam het allemaal door zijn eigen fout, maar wist hij zichzelf snel te herstellen.

"Op de helft van de eerste ronde maakte ik een fout, waarin hij me vol raakt. Ik was even aangeslagen, maar voelde me snel beter. Hij zat in zijn gedrevenheid. Wat ik de laatste ronde had, had hij daar. Maar hij sloeg zichzelf leeg."

Agressief

Voor de wedstrijd had hij al gezegd dat hij Ben Saddik tot het einde van de wedstrijd door de ring zou jagen om het vervolgens in de vijfde ronde af te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Rico won de tweede, derde en vierde ronde overtuigend, maar in de vijfde ronde kwam er alsnog een felheid naar boven. Humberto Tan noemt het zelfs "agressiviteit". Rico geeft toe dat hij er wat dingen naar boven kwamen in dit moment.

"Ik heb stiekem wel een heftige tijd gehad. Mijn vader is overleden. Er zijn een hoop dingen gezegd en gebeurd. Ja, ik had even wat te settelen met deze man."

NEGATIVITEIT

Tijdens het interview bij RTL Late Night krijgt Rico de vraag of hij Jamal Ben Saddik wel een goede ambassadeur voor de sport vindt, aangezien hij zich ook veel negatief heeft uitgelaten. Maar zo ziet Rico het niet, volgens hem benadert iedereen de sport op zijn eigen manier. Hij vindt die negativiteit wel jammer, omdat hij Jamal een bijzonder persoon vindt.

"Hij heeft kanker overwonnen, voor mij is hij al een winnaar. Waarom zou je je dan op deze manier neerzetten?"

Rico vs. Badr

Na de wedstrijd greep Rico meteen naar de microfoon om het publiek nog meer op te hypen. Hij ging 'in gesprek met het publiek' en deed een oproep aan Badr om snel weer tegen elkaar in de ring te staan.

"Ik wilde tegen Badr zeggen dat dit is wat de mensen willen zien. Waarom zouden we het hen niet geven. Badr, pak je handschoenen op, ga trainen en hopelijk kunnen we de rematch in 2018 waarmaken."

Kijk het hele fragment hier terug vanaf 16:00.

Ster advertentie
Ster advertentie