Up 2 Date

'Kabinet wil minimumloon vanaf volgend jaar al verhogen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Kabinet wil minimumloon vanaf volgend jaar al verhogen'

Het kabinet is mogelijk van plan om het minimumloon vanaf volgend jaar te verhogen. In het regeerakkoord staat dat dit in 2024 zou gaan gebeuren, maar het kabinet zou het minimumloon eerder willen verhogen, zo melden bronnen aan de NOS.

Minimumloon fors hoger

Het kabinet zou al een aantal weken gesprekken hebben gevoerd over het verhogen van het minimumloon. Eerder vroegen Groenlinks en PvdA al om een minimumloon dat fors hoger is dan wat het kabinet nu voor ogen heeft. Vanwege stijgende prijzen van onder andere voedsel, gas en energie staat de koopkracht van veel Nederlanders namelijk onder druk.

Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al bekend dat de inflatie in april van dit jaar 9,6 procent hoger was dan een jaar eerder. Wel was de inflatie 0,1 procent lager dan in maart.

Stijging van 7,5 procent

Momenteel is het bruto minimumloon voor een werknemer, die 21 jaar of ouder is, met een fulltimebaan 1725 euro per maand. Dat bedrag stijgt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar met 7,5 procent naar 1854 euro per maand. Volgens de meest recente cijfers van het CBS waren er in 2020 zo'n 439.000 banen in Nederland waarmee het minimumloon werd verdiend. Ook het minimumjeugdloon, voor jongeren van 15 tot en met 20 jaar, wordt volgend jaar verhoogd. Het minimumjeugdloon is namelijk altijd gebaseerd op het minimumloon voor werknemers vanaf 21 jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie