Up 2 Date

Donald Trump vrijgesproken in historisch tweede proces in Senaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Donald Trump vrijgesproken in historisch tweede proces in Senaat

De Amerikaanse Senaat heeft Donald Trump vrijgesproken van het aanzetten tot de bestorming van het Capitool. Er was onvoldoende steun om de oud-president te veroordelen. Een veroordeling kon ervoor zorgen dat hij in de toekomst geen presidentskandidaat meer mag zijn.


Bestorming Capitool

Om Trump te veroordelen was er een tweederdemeerderheid nodig. Uiteindelijk stemden zaterdag 57 senatoren voor zijn veroordeling en 43 tegen. Hij werd beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Dit zou hebben gezorgd voor een bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politieke vendetta

De advocaten van Trump betoogden dat de oud-president niemand heeft opgeroepen om iets strafbaars te doen. "Deze impeachment is van begin tot einde een complete schertsvertoning geweest. Het hele spektakel was niets anders dan het losgeslagen nastreven van een langdurige politieke vendetta tegen Trump door de oppositiepartij", zei advocaat Michael van der Veen.

Historisch

Het proces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het eerste proces tegen de oud-president duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. De zaak wordt historisch genoemd, omdat het de eerste keer is in de Amerikaanse geschiedenis dat twee keer een afzettingsprocedure wordt begonnen tegen dezelfde president.

Ster advertentie
Ster advertentie