Up 2 Date

Alle Nederlandse universiteiten weigeren banden met Israël te verbreken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Alle Nederlandse universiteiten weigeren banden met Israël te verbreken

Alle vijftien Nederlandse universiteiten hebben middels een open brief in dagblad Trouw verklaard dat ze de banden met Israël niet stop zullen zetten. Dit laten de universiteiten weten, nadat studenten door het hele land protesteerden tegen de relaties met de Israëlische instellingen. Het gaat hierbij om alle vijftien universiteiten in het land.

Brief

In de brief schrijven de rectoren van alle Nederlandse universiteiten dat zij "nooit de banden met een heel land zullen verbreken". Dit zouden de instellingen alleen overwegen "als de Rijksoverheid een dwingend of adviserend verzoek zou doen zoals eerder het geval was bij Rusland". Alle samenwerkingen met Russische instellingen zijn twee jaar geleden opgeschort vanwege de oorlog in Oekraïne.

"Vrijheid van debat"

Volgens de universiteiten is het belangrijk om het academische gesprek draaiende te houden. Het verbreken van de banden met Israël zou dat bemoeilijken en dat wordt door de Nederlandse universiteiten gezien als een schending van vrijheid. "Dit schendt de vrijheid om te kunnen onderzoeken, na te denken en te debatteren. Ook als dat schuurt met onze en andermans diepste overtuigingen", aldus de vijftien universiteiten.

Stopzetten samenwerkingen

In tegenstelling tot de universiteiten, zijn er in Nederland inmiddels twee hogescholen die de banden met Israëlische instellingen hebben verbroken. Onlangs heeft de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag de samenwerking stopgezet met de Bezalel Academic of Arts and Design in Jeruzalem. Daarnaast schortte ook de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam de samenwerking met diezelfde Israëlische instelling op. Ook werden de banden met de Jerusalem School Of Visual Theatre door de Amsterdamse kunstschool verbroken.

Ster advertentie
Ster advertentie