Up 2 Date

Medewerkers UvA spreken zich uit in open brief: "Ongekend geweld tegen demonstranten"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Medewerkers UvA spreken zich uit in open brief: "Ongekend geweld tegen demonstranten"

Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam hebben via sociale media een open brief gepubliceerd waarin ze hun bezorgdheid uiten over het politiegeweld dat deze week tegen protesterende studenten is gebruikt. De politie trad namelijk hard op en arresteerde gisteren alleen al 36 mensen tijdens demonstraties tegen de banden die de UvA onderhoudt met Israëlische instellingen.

Medewerkers UvA spreken zich uit

In de brief die op Instagram volop wordt gedeeld, schrijven de medewerkers van de UvA dat ze geschokt zijn door de acties van het bestuur van de universiteit. "De opeenvolgende dagen hebben zij extreem politiegeweld toegestaan tegen hun eigen medewerkers en studenten, die geweldloos op de campus protesteerden tegen de medeplichtigheid van de UvA aan de voortdurende genocide in Gaza", beginnen ze de brief. Ze spreken over ongekend geweld dat tegen de demonstranten is gebruikt, waarbij mensen zijn geslagen en met pepperspray zijn bespoten.

De medewerkers noemen de acties van het bestuur ook wel verwerpelijk en onaanvaardbaar. Daarom organiseren ze maandag als tegenreactie een walk-out en een bijeenkomst, waarin ze hun eisen willen bespreken. "De walk-out zal worden gevolgd door een medewerkersbijeenkomst om de eisen te bespreken over het herstellen van het recht op geweldloze demonstratie en het verbreken van de banden met de Israëlische instellingen die mensenrechten schenden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

36 personen gearresteerd

Op een woensdag kwamen studenten in zowel Amsterdam als Utrecht samen om te protesteren tegen de banden die hun universiteiten hebben met Israëlische instanties. In Utrecht namen ze een universiteitsgebouw in, terwijl in Amsterdam diverse gebouwen werden bezet, waarbij barricades werden opgeworpen.

Na meldingen van huisvredebreuk trad de politie in beide steden op. De betogers in Amsterdam, die weigerden het terrein te verlaten ondanks aanmaningen, werden geconfronteerd met een politieoptreden waarbij wapenstokken en honden werden ingezet. De situatie escaleerde toen demonstranten stenen en eieren naar de politie gooiden en ammoniak wierpen. Uiteindelijk werden 36 personen gearresteerd en liepen vijf agenten verwondingen op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie