Up 2 Date

2G gaat voorlopig niet door, Kuipers nog niet bereid wetsvoorstel te schrappen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 2G gaat voorlopig niet door, Kuipers nog niet bereid wetsvoorstel te schrappen

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft het wetsvoorstel voor de invoering van het omstreden 2G-systeem opnieuw uitgesteld. Het voorstel helemaal schrappen ziet Kuipers echter nog niet zitten.

Nieuw onderzoek

Onlangs concludeerde de TU Delft na onderzoek dat het 2G-systeem met de opkomst van de omikronvariant nauwelijks effect heeft. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Kuipers dat er door het onderzoek "geen noodzaak is" om 2G op korte termijn in te voeren. "Maar het zou kunnen dat we in de toekomst in een andere setting daarover opnieuw het gesprek moeten voeren", voegde de minister eraan toe. Daarom wil hij een nieuw onderzoek uit laten voeren om te kijken in welke specifieke omstandigheden 2G wél ingezet kan worden.

Geen brede steun

In de Tweede Kamer is er geen brede steun voor de invoering van het 2G-systeem. De SGP heeft vandaag, samen met Kamerlid Pieter Omzigt, een motie ingediend om het 2G-wetsvoorstel in te trekken. Ook de ChristenUnie en GroenLinks steunen die motie.

De stemming werd uiteindelijk uitgesteld, omdat SGP-leider Kees van der Staaij om een zogeheten hoofdelijke stemming heeft gevraagd. In dat geval moeten alle Kamerleden per persoon mondeling voor of tegen stemmen. Dat houdt in dat fractieleden dan ook verschillend van elkaar kunnen stemmen. Door de keuze van Van der Staaij vindt de stemming op een nog te bepalen moment plaats.

2G versus 3G

Een 2G-systeem zou betekenen dat alleen volledig gevaccineerde of herstelde mensen een coronatoegangsbewijs krijgen. Op dit moment geldt in Nederland nog een 3G-systeem, wat betekent dat je ook een toegangsbewijs krijgt als je negatief getest bent op corona in de afgelopen 24 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie