Up 2 Date

Coronatoegangsbewijzen komen voor ruim half miljoen mensen te vervallen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronatoegangsbewijzen komen voor ruim half miljoen mensen te vervallen

Vanaf aanstaande vrijdag komt het coronatoegangsbewijs voor zo'n 540.000 mensen te vervallen, omdat ze niet op tijd hun boosterprik hebben gehad. Dat schrijft minister Kuipers aan de Tweede Kamer.

Kortere geldigheidsduur

De coronapas is vanaf 1 februari 180 dagen na besmetting en 270 dagen na vaccinatie geldig. Mensen die hun boosterprik nog niet hebben gehad, moeten zich vanaf vrijdag weer laten testen als ze bijvoorbeeld de bioscoop of een restaurant willen bezoeken. Volgens Kuipers moet de kortere geldigheidsduur ervoor zorgen dat meer mensen een boosterprik laten zetten.

Effectiviteit neemt af

Volgens minister Kuipers wordt de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs aangepast, omdat de effectiviteit van de coronavaccinaties na verloop van tijd afneemt. De maatregel geldt echter alleen voor volwassenen. Jongeren onder de 18 hoeven zich niet per se te laten vaccineren om hun QR-code te behouden.

Europese coronapas

In december liet de voormalige minister van VWS Hugo de Jonge al weten dat de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs aangescherpt zou worden. De Jonge hoopte de geldigheidsduur gelijk te kunnen trekken met de Europese coronapas. Die is vanaf vandaag namelijk ook negen maanden geldig na vaccinatie.

Ster advertentie
Ster advertentie