Up 2 Date

Onschuldige Amerikaan na 31 jaar vrijgelaten nadat getuige begon te twijfelen

foto: YouTube: CBS Miami
  1. Newschevron right
  2. Onschuldige Amerikaan na 31 jaar vrijgelaten nadat getuige begon te twijfelen

Een Amerikaanse man die 31 jaar geleden tot een levenslange celstraf werd veroordeeld, is gisteren onschuldig bevonden en vrijgelaten. Het gaat om de 55-jarige Thomas Raynard James. Hij werd in 1991 schuldig bevonden aan moord na een overval. De enige ooggetuige in de zaak kwam na al die jaren echter terug op haar verklaring.

Naamgenoot

Op 17 januari 1990 drongen twee mannen een appartement in Miami binnen voor een overval, waarbij een man werd doodgeschoten. Na verschillende tips kwam de politie er tijdens een onderzoek achter dat de dader 'Thomas James' of 'Tommy James' zou heten. De naamgenoot zou de overval gepland hebben. Door de tip werd Thomas Raynard James verdachte en werd hij door een ooggetuige 'herkend'. Daardoor kreeg hij uiteindelijk een levenslange celstraf.

'Ik weet het zeker'

De getuige was Dorothy Walton, de stiefdochter van het dodelijke slachtoffer. Ook zij was op het moment van de moord aanwezig in het appartement. Zij verklaarde destijds: "Ik weet zeker dat hij (Thomas Raynard James, red.) het is. Ik zal zijn gezicht en ogen nooit meer vergeten." Op basis van die getuigenis kreeg James uiteindelijk zijn veroordeling. Ander bewijsmateriaal dat hij de moord zou hebben gepleegd, werd namelijk nooit gevonden.

Twijfel

Al die tijd ontkende James schuldig te zijn. Ook zou hij het appartement waar de moord plaatsvond nooit bezocht hebben. De pogingen van zijn familieleden om hem vrij te krijgen, waren al die jaren tevergeefs. Er kwam uiteindelijk verandering in de zaak toen Walton in 2019 begon te twijfelen aan haar getuigenis. De inmiddels 79-jarige Walton gaf aan bezorgd te zijn over een mogelijke fout en wilde die "niet in het graf meenemen".

Walton werkte uiteindelijk mee aan een proces om James vrij te krijgen. Woensdag stelde de rechter dat James door 'toevalligheden' vast was komen te zitten en 'feitelijk onschuldig' is. Het is nog steeds onduidelijk wie de dader wel was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verhaal Tommy James

De advocaat van James vertelde dat een andere man, genaamd Tommy James, onderzoekers heeft verteld dat hij een overval op het appartement had gepland met zijn neef Vincent Williams. Tommy James zat echter in de gevangenis op het moment van de moord. Volgens Tommy James zou Williams hem uiteindelijk verteld hebben dat hij en een andere man een overval en moord hadden gepleegd. Williams is inmiddels overleden en de andere man ontkent betrokken te zijn geweest.

Ster advertentie
Ster advertentie