Up 2 Date

Man vrijgelaten na 30 jaar onschuldig te hebben vastgezeten

foto: YouTube: NBC Bay Area
  1. Newschevron right
  2. Man vrijgelaten na 30 jaar onschuldig te hebben vastgezeten

Een Amerikaanse man uit Californië is vrijgesproken na 32 jaar te hebben vastgezeten voor een moord die hij niet pleegde. "Het is net alsof je opnieuw geboren wordt", aldus Joaquin Ciria (61) na zijn vrijlating.

Valse getuigenverklaring

Ciria werd in 1990 gearresteerd en beschuldigd van de moord op Felix Bastarrica in San Francisco. Bastarrica werd eigenlijk vermoord door een gezamenlijke kennis, maar Ciria werd voor de moord veroordeeld.

De aanklacht was echter gebaseerd op een valse getuigenverklaring en cruciale fouten van de politie. Volgens de Innocence Project dwong de politie een getuigenverklaring af waarin Ciria als de schutter werd aangewezen, zonder dat daar enig bewijs voor was. De politie dreigde de getuige van moord te beschuldigen als hij niet zou meewerken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Opnieuw geboren'

Ciria heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. In 2020 werd een onderzoek gestart naar zijn zaak waarin nieuwe bewijzen en getuigen werden gevonden. Ook werden verschillende fouten van de politie aangetoond. Gisteren werd Ciria vrijgesproken door de rechter. "Tweeëndertig jaar geleden werd je je vrouw en je baby afgenomen, omdat het systeem je rampzalig in de steek heeft gelaten", aldus de rechter.

Na de uitspraak zei Ciria tegen KPIX 5: "Het was ongelooflijk. Je kunt dat gevoel niet beschrijven. Er zijn geen woorden voor. Het is alsof je opnieuw geboren bent. Je weet wel, alsof je hele leven opnieuw begint."

Ster advertentie
Ster advertentie