Up 2 Date

'Nog altijd sprake van kinderarbeid bij PostNL in België'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Nog altijd sprake van kinderarbeid bij PostNL in België'

Bij PostNL in België zijn nog altijd minderjarigen aan het werk bij onderaannemers van het bedrijf. Dat melden VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Minderjarige verdient vijf euro per uur

Journalisten gingen in november vorig jaar undercover bij PostNL en lieten met een verborgen camera zien dat onderaannemers zonder rijbewijs achter het stuur zaten en minderjarigen pakketjes lieten afleveren. Tot op heden is het de Nederlandse bezorgdienst niet gelukt om kinderarbeid aan te pakken.

Zo zei een anonieme 13-jarige jongen op camera dat hij twee à drie dagen per week soms wel tot 22.00 uur 's avonds werkt voor vijf euro per uur. In het onderzoek spreken de journalisten ook met een ex-onderaannemer die zegt dat PostNL op de hoogte is van de wanpraktijken. Ook zou het bedrijf bij drukke dagen, zoals Kerst, Pasen of Black Friday, 'geen regels' hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aangifte

PostNL ontkent de beschuldigingen van kinderarbeid en stelt dat de aantijgingen niet te controleren zijn vanwege de anonimiteit van de bronnen. Ook heeft een woordvoerder van de bezorgdienst de journalisten opgeroepen om eventuele strafbare feiten aan te geven bij justitie. "Als dit werkelijk waar zou zijn, is wat ons betreft aangifte bij justitie de juiste route."

'Onmiddellijk stoppen'

De Belgische minister van Post, Petra de Sutter, meldt aan VTM dat ze een taskforce wil oprichten om te voorkomen dat er nog minderjarigen worden ingezet door post- en pakketbedrijven. "Deze race naar de bodem waar nu ook kinderen de prijs voor zouden betalen, moet onmiddellijk stoppen. Als deze beelden kloppen, moeten we dit aanpakken met meerdere ministers. Ik denk sowieso aan de ministers van Werk en Mobiliteit. Die laatste kan bijvoorbeeld de vervoerfederaties op het matje roepen en kan onderzoeken hoe rotte appels uit de transportsector te weren."

Ster advertentie
Ster advertentie