Up 2 Date

Democraten behouden dankzij Nevada meerderheid in Amerikaanse Senaat

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Democraten behouden dankzij Nevada meerderheid in Amerikaanse Senaat

De Democraten behouden de meerderheid in de Amerikaanse senaat de komende twee jaar. De Democratische senator Catherine Cortez Masto versloeg in de Amerikaanse staat Nevada haar Republikeinse tegenstander Adam Laxalt.

50 Senaatszetels

In de voorlopige resultaten heeft Cortez Masto 48,8 procent van de stemmen, tegenover 48,1 procent voor Laxalt. Dankzij de overwinning van Cortez Masto en die van de democratische senator Mark Kelly in de herverkiezing van Arizona, hebben de Democraten nu 50 Senaatszetels. Dat is nét genoeg om controle te behouden over de Senaat. Bij een gelijk aantal zetels is de stem van de Democratische vicepresident Kamala Harris doorslaggevend.

Georgia

Georgia is de enige staat waarvan de uitslag nog niet bekend is. De verkiezingen vinden daar volgende maand opnieuw plaats, omdat de resultaten daar te dicht bij elkaar lagen. Als de Democraten daar winnen, kunnen ze een meerderheid van 51 zetels behalen in de Senaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overwinning

Cortez Masto bekritiseerde haar rivaal Laxalt vanwege zijn conservatieve houding jegens abortusrechten. Ook ontkent Laxalt dat oud-president Donald Trump verloor bij de presidentsverkiezing van 2020. President Joe Biden noemt de meerderheid in de Senaat een "overwinning". In gesprek met journalisten laat hij weten dat hij "ongelooflijk blij is met het resultaat".

Ster advertentie
Ster advertentie