Up 2 Date

Joe Biden wil noodtoestand uitroepen na afschaffing abortuswet

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Joe Biden wil noodtoestand uitroepen na afschaffing abortuswet

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aan zijn regering gevraagd of hij een noodtoestand voor de volksgezondheid kan uitroepen. Hij wil deze noodtoestand afroepen nadat vorige maand het recht op abortus werd afgeschaft door het Amerikaans Hooggerechtshof.

Noodtoestand

Als de noodtoestand wordt uitgeroepen, krijgt het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid de bevoegdheid om mensen in elke staat te helpen bij het krijgen van de juiste abortuszorg. Hierdoor zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om medicijnen voor abortus voor te schrijven en te verstrekken aan mensen in een staat met een abortusverbod.

Onder druk

Afgelopen weekend werd er door duizenden demonstranten geprotesteerd tijdens een sit-in bij het Witte Huis. De demonstranten riepen de Amerikaanse president Joe Biden op om zich harder in te zetten om het landelijk recht op abortus te herstellen. Ook Biden's eigen partij roept de president op om harder op te komen voor het landelijk recht op abortus. Sommigen binnen deze partij hebben Biden specifiek gevraagd om de noodtoestand af te kondigen. Deze stap zou het recht op abortus niet herstellen, maar wel laten zien hoe serieus de regering deze kwestie neemt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe richtlijnen

De Amerikaanse President heeft afgelopen weekend wel alvast nieuwe richtlijnen ondertekend om het afbreken van een zwangerschap zoveel mogelijk als recht te handhaven. In de nieuwe richtlijnen vraagt Biden onder meer om bescherming van mobiele abortusklinieken. Deze staan bij de grenzen van staten die abortus verbieden. Hij wil ook de privacy van mensen beschermen die bijvoorbeeld op internet zoeken naar informatie over abortussen. Daarnaast worden er maatregelen genomen om de fysieke veiligheid te garanderen van mensen die (mobiele) abortusklinieken bezoeken en van de artsen die hier werken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Keep protesting

The Washington Post sprak Biden afgelopen weekend kort tijdens een fietstochtje. Biden had een bericht voor de demonstranten voor het Witte Huis. "Blijf protesteren, blijf je punt maken. Juist dat is van cruciaal belang", sprak de president. "In de tussentijd kunnen we veel doen om de rechten van vrouwen weer op orde te brengen, maar het enige dat dit in realiteit kan veranderen, is een nationale wet die de Roe versus Wade-uitspraak herstelt."

Ster advertentie
Ster advertentie