Up 2 Date

Betogers bij Witte Huis eisen meer actie van Biden na abortusoordeel

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Betogers bij Witte Huis eisen meer actie van Biden na abortusoordeel

Duizenden demonstranten protesteerden zaterdag tijdens een sit-in bij het Witte Huis. De groep riep de Amerikaanse president Joe Biden op om zich harder in te zetten om het landelijke recht op abortus te herstellen.

Protest

Biden krijgt steeds meer kritiek om zijn vermeende passiviteit sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof het landelijke recht op abortus heeft geschrapt. De demonstranten willen dat de president zich harder inzet om het recht op abortus te herstellen. Volgens de organisatie waren er zo'n 10.000 mensen aanwezig bij het protest voor het Witte Huis. Biden was echter niet aanwezig in Washington. Hij bracht zijn weekend door in zijn strandhuis in Delaware.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toegang tot abortus

Door het besluit van het Hooggerechtshof mogen staten nu zelf bepalen in hoeverre ze abortus willen toestaan. Ongeveer de helft van de vijftig Amerikaanse staten vaardigt inmiddels wetten uit om de toegang tot abortus te beperken, terwijl een meerderheid van de Amerikanen vóór het toestaan van abortusbehandelingen is.

Richtlijnen ondertekend

Biden heeft vrijdag nieuwe richtlijnen ondertekend om het afbreken van een zwangerschap zoveel mogelijk als recht te handhaven. De Amerikaanse president vraagt onder meer om bescherming van mobiele abortusklinieken bij de grenzen van staten die abortus verbieden. Verder wil hij de privacy van mensen die bijvoorbeeld op internet naar informatie over zwangerschapsonderbreking zoeken beter beschermen.

Stemmen

Dit zijn echter slechts algemene instructies aan de federale overheden om de toegang tot abortus overal te handhaven. Als Biden het nationaal recht op abortus opnieuw wil invoeren, heeft hij een meerderheid in het congres nodig. Daarom spoort hij mensen aan om in november te stemmen tijdens de tussentijdse parlementsverkiezingen. Dit is volgens hem "de snelste route die beschikbaar is".

Ster advertentie
Ster advertentie