OMG

TikTokkers bieden op cryptische wijze hulp aan Amerikanen met abortuswens

foto: TikTokfoto: TikTok
  1. Newschevron right
  2. TikTokkers bieden op cryptische wijze hulp aan Amerikanen met abortuswens

Sinds er op 24 juni 2022 door het Amerikaans Hooggerechtshof werd besloten het landelijk recht op abortus af te schaffen, ontstaan er steeds meer tegengeluiden. De nieuwste trend? TikTokkers bieden Amerikaanse mensen met een abortuswens massaal hun hulp, huis en steun aan.

Recht op abortus

Nu het hooggerechtshof in de VS het landelijk recht op abortus heeft geschrapt, mogen staten zelf bepalen of ze abortus toestaan of niet. Ongeveer twintig staten zouden een abortusverbod overwegen. Het gaat hier vooral om Republikeinse staten.

Hulp via TikTok

Niet alleen Amerikanen zijn boos door de beslissing van het Hooggerechtshof, ook mensen uit de rest van de wereld zijn begaan met de Amerikanen die een abortuswens hebben. Zo circuleren er op TikTok video's waarin gebruikers met verschillende cryptische teksten bepaalde boodschappen proberen over te brengen aan Amerikanen. “Als je ooit behoefte hebt om samen te hiken tussen de watervallen en daarna een paar dagen uitrusten op een veilige plek bij mij thuis, dan haal ik je op. Ik woon in Canada", schrijft een TikTokker in een video. Een andere TikTokker schrijft: “Ik woon in Philly, waar cheesesteaks nog steeds legaal zijn. Als je ooit in de positie zit dat je een cheesesteak nodig hebt, dan mag je deze bij mij thuis komen eten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#IfWeGoDown

Met deze cryptische teksten willen vrouwen (en mannen) van over de hele wereld hun hulp en huis aanbieden als veilige plek voor Amerikaanse vrouwen met een abortuswens. De reden dat dit op deze manier wordt gedaan, is omdat wanneer het woord 'abortus' wordt gebruikt, de kans groot is dat de video door TikTok wordt verwijderd. Daarom gebruiken TikTokkers termen als 'hiken tussen de watervallen' en 'cheesesteak'.

Alle video's worden gepost met hetzelfde nummer en dezelfde tag, namelijk If We Go Down, Then We Go Down Together, een regel uit het nummer Paris van The Chainsmokers. Met deze tekst willen TikTok-gebruikers nogmaals benadrukken dat er over de hele wereld genoeg steun is voor alle mensen die een abortus willen ondergaan. De posts onder deze hashtag hebben inmiddels meer dan 20 miljoen views verzameld.

The Chainsmokers

Ook The Chainsmokers is het niet ontgaan dat er een TikTok-trend uitrolt onder een van hun nummers. En een erg belangrijke trend vinden ze zelf. Zo laat de band in een TikTok-post weten: "Wanneer we dit nummer nu performen betekent het elke keer zoveel meer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie