Up 2 Date

Man die vijf mensen neerstak in De Pijp in Amsterdam hoorde stemmen in zijn hoofd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Man die vijf mensen neerstak in De Pijp in Amsterdam hoorde stemmen in zijn hoofd

De man die ervan verdacht wordt vijf mensen neergestoken te hebben in de Amsterdamse buurt De Pijp, zou volgens zijn advocaat op de dag van het incident stemmen gehoord hebben in zijn hoofd. Dat meldt NH Nieuws. Vanochtend vond een inleidende zitting plaats in de rechtbank in Amsterdam. De verdachte, Mustapha S., was zelf niet aanwezig tijdens de zitting.

Psychotische stoornis

Mustapha zou al langer depressief geweest zijn en liep met een afgeplakte bril rond, omdat er volgens hem werd "meegekeken", aldus zijn advocaat. Door zijn huisarts werd hij doorverwezen naar de crisisdienst, die een psychotische stoornis constateerde bij hem. Echter zou er geen gevaar voor agressie geweest zijn en kreeg hij medicatie voorgeschreven.

Geen medicatie gekregen

Mustapha vertrok vervolgens voor een aantal weken naar Egypte, maar bij terugkomst in Nederland was zijn mentale toestand alleen maar verergerd. Ook was zijn medicatie op. Zijn moeder belde zo snel mogelijk de GGZ-instelling, waar hij werd behandeld, maar kreeg te horen dat zijn dossier gesloten was en dat hij bij zijn huisarts moest langsgaan. Op de dag van de mesaanvallen vroeg hij zijn huisarts om medicatie, maar kreeg die niet. Voordat hij later die avond vijf mensen neerstak, probeerde hij zichzelf eerst nog van het leven te beroven.

Opnieuw zelfmoordpoging

Volgens Mustapha's advocaat kan hij zich niets meer herinneren van het incident. Daarnaast zou hij kortgeleden opnieuw een zelfmoordpoging hebben gedaan. Momenteel doen een psycholoog en psychiater onderzoek naar zijn mentale gesteldheid. De uitkomst van dat onderzoek wordt eind september verwacht. Op 4 november wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Ster advertentie
Ster advertentie