Up 2 Date

Relschoppers Rotterdam krijgen vijf maanden cel en boete van 1000 euro

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Relschoppers Rotterdam krijgen vijf maanden cel en boete van 1000 euro

Twee mannen uit Rotterdam en Krimpen aan den IJssel zijn afgelopen woensdag veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, voor hun betrokkenheid bij de rellen in het centrum van Rotterdam. Ook mogen de twee een jaar lang niet in het centrum van Rotterdam komen en moeten ze een schadevergoeding van duizend euro betalen.

"Domme mensen"

Volgens Rijnmond zei de 44-jarige Rotterdammer tijdens de zitting dat hij tijdens de rellen "in een vlaag van verstandsverbijstering" handelde toen hij met stenen gooide. "Je wordt gewoon meegezogen. Ik heb er geen verklaring voor. Ik ben een zachtaardig persoon." Daarop zei de rechter: "Er zijn domme mensen als u die zich laten meeslepen. Het is niet niks. Het leek wel oorlog tegen de politie." De man vreesde dat hij zijn huis en katten kwijt zou raken bij een gevangenisstraf. Hij heeft een WAO-uitkering en leeft van 50 euro per week.

"Risico van het vak"

De 30-jarige man uit Krimpen meldde zich bij de politie nadat hij zichzelf herkende op camerabeelden die de politie had gedeeld. Ook hij zei tijdens de zitting dat hij zich liet meeslepen. Desondanks voelt hij zich niet verantwoordelijk voor het aanvallen van een politiebus. "Als je bij de ME gaat, is dit het risico van het vak." De rechter noemde zijn gedrag tegen de politie afkeurenswaardig. "Je zet echt wat op het spel als je je zo mee laat slepen. Berouw komt na de zonde."

Eerdere veroordeling

Eerder werd al een 26-jarige vrouw uit Spijkenisse veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, vanwege haar deelname aan de rellen in het centrum van Rotterdam. Daarnaast moet ze zich melden bij de reclassering en therapie volgen. Net als andere veroordeelde relschoppers verklaarde ze dat ze zich liet meeslepen en dat ze spijt heeft van haar handelingen.

Ster advertentie
Ster advertentie