Up 2 Date

Vrouw verliest 30.000 euro door Nederlandse 'Tinder Swindler'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vrouw verliest 30.000 euro door Nederlandse 'Tinder Swindler'

Een Nederlandse vrouw is 30.000 euro verloren door een Tinder-relatie met een agent. Dat meldt het AD. De 'Nederlandse Tinder Swindler' vroeg om duizenden euro's voor een operatie van een doodziek meisje, maar bleek een gehaaide oplichter te zijn.

Nederlandse Tinder Swindler

Het verhaal doet denken aan de populaire Netflix-documentaire The Tinder Swindler, waarin een oplichter via Tinder meerdere vrouwen oplicht voor tientallen duizenden euro's. In Nederland heeft zich een soortgelijk verhaal afgespeeld, met meerdere vrouwen die slachtoffer zijn geworden van oplichting.

Cem O., een Rotterdamse agent, vroeg zijn toenmalige vriendin, die hij had ontmoet via Tinder, om 34.430 euro. De agent stuurde een foto van een meisje dat doodziek was en het bedrag zou nodig zijn geweest voor een operatie in Amerika. Zijn toenmalige vriendin maakte het geld over, maar het verhaal van O. begint te rommelen. Ze doet een beetje research en ontdekt al snel dat de foto van het meisje van internet is geplukt. "Ik vond die afbeelding toen ik googelde op de zoekterm kinderkanker. Het was een van de eerste plaatjes die ik tegenkwam. Het bleek allemaal één grote leugen", aldus het slachtoffer tegenover het AD.

Niet terugbetaald

Later blijkt dat O., inmiddels ontslagen bij de politie, er meerdere relaties met andere vrouwen op nahield. Hij heeft, voor zover bekend, drie kinderen bij twee verschillende moeders. Toen O. ontmaskerd werd en een bekentenis aflegde bij de politie, beloofde hij alles terug te betalen. Zover kwam het echter nooit: hij stort 620 euro op haar rekening, om dat vervolgens weer terug te vragen met een nieuw bedacht smoesje.

Rechtszaak

O. moest zich verantwoorden voor de recter, maar kwam voor de zitting niet opdagen wat hem waarschijnlijk op een gevangenisstraf komt te staan. "Dit is een randgeval tussen een taakstraf en een gevangenisstraf", zei de officier van justitie over de zaak. "Maar als hij niet komt opdagen, vind ik maar één straf passend: zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Ik ben bang dat dit gedrag in hem zit. We moeten andere potentiële slachtoffers tegen hem beschermen." O. moet het geleende bedrag plus 2500 euro aan immateriële schade aan het slachtoffer terugbetalen.

Ster advertentie
Ster advertentie