Up 2 Date

Man ontvangt 6 miljoen na 23 jaar cel vanwege verzonnen bewijsmateriaal

foto: YouTube: The News & Observer
  1. Newschevron right
  2. Man ontvangt 6 miljoen na 23 jaar cel vanwege verzonnen bewijsmateriaal

Daryl Howard, een Amerikaanse man die 23 jaar vastzat, heeft 6 miljoen dollar ontvangen omdat het bewijsmateriaal in de zaak gebaseerd zou zijn op een verzonnen verhaal van een detective.

De zaak

In 1995 werd Darryl Howard schuldig bevonden aan moord en brandstichting in verband met de dood van Doris Washington (29) en haar 13-jarige dochter Nishonda. Hij kreeg 80 jaar gevangenisstraf, maar zijn straf werd ingekort toen een rechter in Durham County hem in 2016 vrijsprak vanwege wangedrag van de aanklager en nieuw DNA-bewijsmateriaal.

Een jaar later spande hij een federale rechtszaak aan tegen Darryl Dowdy, een voormalige detective betrokken bij de zaak, voor het het verzinnen van het verhaal dat leidde tot zijn veroordeling. Dowdy bleek inderdaad bewijsmateriaal te hebben verzonnen in de loop van zijn onderzoek en dus stelde de rechter Howard in het gelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzonnen verklaring

In een opname die tijdens het proces van 1995 werd afgespeeld, beweerde een getuige dat ze had gezien hoe Howard het slachtoffer mishandelde en haar mee naar boven nam en later zei dat hij hun lichamen had moeten verbranden. Er ontbrak echter fysiek bewijs dat Howard aan de plaats delict verbond. In augustus van dit jaar herriep de getuige de verklaring in een depositie en onthulde dat detective Dowdy haar coachte over wat ze moest zeggen. Zowel de tape als Dowdy's aantekeningen over de zaak zijn nergens meer te vinden.

"Ik ben blij met het vonnis, maar ik ben een beetje boos over de schadevergoeding", zei Howard in gesprek met The News & Observer over de 6 miljoen dollar die hij ontvangt. "Stel het je voor: ik heb 23 jaar in de gevangenis gezeten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie