Up 2 Date

Twee Nederlandse tieners verdacht van het plannen van een terroristisch misdrijf

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Twee Nederlandse tieners verdacht van het plannen van een terroristisch misdrijf

Twee Nederlandse tieners uit Eindhoven en Deventer zijn gearresteerd omdat ze worden verdacht van het plannen van een terroristische aanslag. Ze worden in verband gebracht met een eerdere zaak waarbij zeven personen zijn opgepakt op 4 mei dit jaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie aan het Eindhovens Dagblad.

Arrestatie

Afgelopen dinsdag werd de 19-jarige jongen uit Deventer gearresteerd. De 16-jarige jongen uit Eindhoven zit sinds begin mei al vast. De twee jongens worden ervan verdacht dat ze deel uitmaakten van een groep die sympathiseerde met IS. Op 4 mei zijn er al zeven andere jongeren gearresteerd die waarschijnlijk betrokken zijn bij deze zaak. Volgens justitie waren er nog geen concrete plannen voor de aanslag. De verdachten zouden contact met elkaar hebben gehad via de app Telegram. Ze voerden gesprekken waarin terreuracties werden besproken. Het bleef enkel bij de chat-gesprekken. Ze hebben elkaar vermoedelijk niet fysiek ontmoet en er zijn ook geen spullen aangeschaft om de plannen uit te voeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanklachten

Op 4 mei heeft het OM in België verschillende aanklachten tegen de jongeren genoemd, zoals poging tot moord met een terroristisch motief, meedoen met een terroristische groep en het voorbereiden van een terroristische aanslag.

De 16-jarige jongen uit Eindhoven zit al langer dan een maand in de gevangenis vanwege deze aanklachten. De 19-jarige jongen uit Deventer wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die zal beslissen of hij nog langer vast zal zitten

Ster advertentie
Ster advertentie