Up 2 Date

België arresteert zeven personen voor mogelijke voorbereiding terroristische aanslag

foto: Foto ter illustratie/ Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. België arresteert zeven personen voor mogelijke voorbereiding terroristische aanslag

Op donderdag hebben de Belgische autoriteiten zeven personen gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Volgens berichten van VRT NWS zijn de verdachten opgepakt na verschillende huiszoekingen in het land.

Nationaliteiten

Volgens het Belgische OM hebben vier van de verdachten de Tsjetsjeense nationaliteit en de overige drie de Belgische nationaliteit. Het zijn vermoedelijk twintigers die snel geradicaliseerd zijn en aanhangers zijn geworden van IS.

Doelwit

Hoewel er nog geen specifiek doelwit was bepaald voor de mogelijke aanslag, hebben de verdachten volgens het OM verschillende scenario's besproken en hebben ze naar verluidt naar wapens gezocht. Het is onduidelijk of ze erin geslaagd zijn om wapens te bemachtigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorgen

Dit is de derde keer in een korte periode dat de Belgische autoriteiten een groep hebben ontmanteld die plannen had voor een mogelijke aanslag in België. Volgens Eric van der Syp van het OM is het een zorgelijke situatie. ''We zien dat er in bepaalde milieus heel snel geradicaliseerd wordt'', aldus van der Syp.

Aangeklaagd

De verdachten zullen voor een onderzoeksrechter moeten verschijnen. Die zal beslissen of zij worden aangehouden. Ze kunnen worden aangeklaagd voor poging tot terroristische moord, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voorbereidingen voor een terroristische aanslag.

Ster advertentie
Ster advertentie