Up 2 Date

Niet-thuiswerkers zijn bang voor besmettingen op de werkvloer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Niet-thuiswerkers zijn bang voor besmettingen op de werkvloer

Bang om corona op te lopen op je werk, maar verplicht moeten komen van je baas? Veel Nederlanders worstelen hiermee. Zo blijkt uit een groot onderzoek van vakbond FNV dat 65% van de niet-thuiswerkers bang is om op de werkvloer besmet te raken. Zo'n 60% heeft hier zelfs stress van. Volgens 45% neemt de werkgever onvoldoende maatregelen hen tegen eventuele besmettingen te beschermen.

Geen afstand op de werkvloer

Voor veel Nederlanders is thuiswerken al bijna een jaar de realiteit, maar voor de helft van alle werkenden (zo'n 4,5 miljoen mensen) gaat dat niet. Zij werken bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs, het OV of in een supermarkt, fabriek of distributiecentrum. Uit het onderzoek van FNV, waaraan zo'n 10.000 mensen meededen, blijkt dat 80% daarbij geen anderhalve meter afstand kan houden van collega's en/of klanten. Ruim 40% krijgt niet genoeg beschermingsmiddelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met klachten naar werk

Volgens het onderzoek moet 18% van de ondervraagden verplicht komen werken, terwijl ze volgens de coronaregels eigenlijk in quarantaine moeten. Zo'n 24% moet komen werken als ze lichte klachten hebben. Ook arbeidsinspecteur Ed Apswoude ziet het gebeuren. Tegen NOS vertelt hij: "Ik heb één keer het werk stil moeten leggen, toen drie werknemers met corona moesten werken. Als je dat als werkgever niet hebt begrepen, dan ben je van een andere planeet."

'Schrikbarend'

Kitty de Jong, vicevoorzitter van FNV, vindt het "schrikbarend dat bijna de helft van de werkgevers nog steeds niet genoeg doet aan de coronamaatregelen, bijvoorbeeld omdat winsten voor hen voorop staan." Zij zijn ten slotte verantwoordelijk voor een veilige werkplek. "Je kunt als werkgever toch niet moedwillig de gezondheid van je mensen in de waagschaal stellen?" Maar ook de overheid moet volgens haar beter ingrijpen. "Her en der de arbeidsinspectie er op afsturen is echt onvoldoende. Ik verwacht van de overheid dat ze hierop steviger gaat sturen, maar die hoor ik alleen maar over thuiswerken."

Ster advertentie
Ster advertentie