Up 2 Date

48-jarige Algerijn na 20 jaar vrijgelaten uit Guantánamo Bay

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 48-jarige Algerijn na 20 jaar vrijgelaten uit Guantánamo Bay

Sufyian Barhoumi, een 48-jarige man uit Algerije, is door de VS na 20 jaar vrijgelaten uit gevangenenkamp Guantánamo Bay. De man is inmiddels teruggevlogen naar zijn geboorteland.

Guantánamo Bay

Barhoumi werd kort na 9/11 opgepakt in Pakistan. Hij werd in 2002 naar Guantánamo Bay gebracht, een kamp op Cuba dat de Amerikanen speciaal hadden opgericht om terreurverdachten vast te houden. Veel gevangenen waren volgens de VS te gevaarlijk om vrij te laten, maar er was vaak te weinig bewijs voor een veroordeling. Hetzelfde gold voor Barhoumi. Hij bleek banden te hebben met extremisten, maar was geen lid van Al Qaida of de Taliban.

Vrijlating

Kort nadat president Obama aftrad, gaf hij opdracht om het kamp binnen een jaar te sluiten. Wegens juridische en praktische bezwaren lukte dit echter niet. Donald Trump schortte tijdens zijn presidentschap enkele vrijlatingen op, waaronder die van Barhoumi. In Guantánamo zitten nu nog 37 mannen vast. 18 van hen komen in aanmerking komen voor terugkeer naar hun geboorteland of een ander land.

Veiligheidsafspraken

Joe Biden zegt dat er met Algerije veiligheidsafspraken zijn gemaakt om te voorkomen dat Barhoumi een risico zal vormen. Het is niet bekend wat er precies is afgesproken, het is alleen duidelijk dat er afspraken zijn gemaakt over een humane behandeling in Barhoumi's geboorteland.

Ster advertentie
Ster advertentie