Up 2 Date

Kabinet adviseert: 5 minuten douchen, thermostaat lager en extra dekens

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kabinet adviseert: 5 minuten douchen, thermostaat lager en extra dekens

De Rijksoverheid is vandaag gestart met de campagne Zet ook de knop om. Het is hiermee de bedoeling om huishoudens met tips te stimuleren om op korte termijn wat zuiniger om te gaan met energie.

'Minder afhankelijk van Rusland'

Om een voorbeeld te geven, zal de gemiddelde temperatuur in 200 kantoren van de Rijksoverheid met twee graden worden verlaagd tot 19 graden. Ook zal er in de zomer minder worden gekoeld. "Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland", laat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) weten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praktische tips

De campagne Zet ook de knop om is in het leven geroepen om praktische tips te bieden waarmee mensen duidelijk wordt gemaakt wat ze zelf kunnen doen. Ook huishoudens en ondernemers worden aangemoedigd om de thermostaat op 19 graden te zetten. Ben je niet thuis of ga je slapen? Zet de thermostaat dan op 15 graden, wordt er aangeraden.

Een extra deken op je bed, het aantrekken van een warme trui en maximaal vijf minuten douchen behoren ook tot de tips. Een andere handige tip is om niet je hele huis, maar alleen de ruimtes te verwarmen waar je bent. Daarmee zou je zomaar eens 550 euro per jaar mee kunnen besparen.

Nationaal Isolatieprogramma

Het Nationaal Isolatieprogramma is ook van start gegaan. Het doel hiervan is om 2,5 miljoen woningen te isoleren, waarvoor 4 miljard euro beschikbaar is gesteld. De focus zal met name liggen op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Van alle 8 miljoen woningen in Nederland zijn dat er ongeveer 1,5 miljoen, die in 2030 allemaal moeten zijn verbeterd. "De urgentie om energie te besparen en beter te isoleren is groter dan ooit", aldus minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie