Up 2 Date

Inflatie is in maart opgelopen tot bijna 12 procent

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Inflatie is in maart opgelopen tot bijna 12 procent

De inflatie in Nederland is vorige maand fors opgelopen tot 11,9 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt. Daarmee is het leven in Nederland sinds februari maar liefst 4,6 procent duurder geworden.

Energie en brandstof twee keer zo duur

Het inflatiecijfer is een gemiddelde van hoeveel duurder het leven in een bepaalde periode is geworden. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de prijzen van energie en brandstof veruit het meest hebben bijgedragen aan de hoge inflatie. Deze goederen zijn namelijk twee keer zo duur geworden sinds eind februari. Daarnaast zijn voeding, drank en tabak in maart 5,5 procent duurder geworden. De prijzen van industriële goederen en overige diensten namen respectievelijk met 4,4 procent en 2 procent toe.

Historisch hoge inflatiecijfers

Hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, meldt aan de NOS dat de inflatiecijfers van maart 'historisch hoog' zijn. "De laatste keer dat de inflatie zo hoog was, was tijdens de oliecrisis in 1975. Het is ook uniek dat de inflatie fors hoger is dan in februari en in één maand dus zo hard oploopt", aldus Van Mulligen.

Oorlog van invloed op inflatie

De inflatie is met name sinds het begin van de oorlog in Oekraïne sterk toegenomen. Eerder deze maand maakte het Centraal Planbureau bekend dat de koopkracht vanwege de oorlog dit jaar met 2,7 procent zal dalen. Om burgers tegemoet te komen, heeft het kabinet de accijns op brandstof verlaagd. Komende zomer betalen burgers ook minder btw op energie. Huishoudens met lage inkomens krijgen via de gemeente een compensatie van 800 euro vanwege de hogere energiekosten.

Ster advertentie
Ster advertentie