Up 2 Date

Koppel over 'quarantaine ontduiken': ''We zijn behandeld als honden''

foto: Twitter: @rtlnieuws
  1. Newschevron right
  2. Koppel over 'quarantaine ontduiken': ''We zijn behandeld als honden''

Carolina Pimenta uit Spanje werd afgelopen week op Schiphol positief getest op het coronavirus. Na een vlucht uit Zuid-Afrika met haar partner, werd ze gedwongen om in quarantaine te gaan op een isolatie-locatie vlakbij Schiphol. Vervolgens kwam het nieuws naar buiten dat ze isolatie wilden ontlopen en om die reden ontsnapt zouden zijn uit het quarantainehotel. Carolina is woest en heeft tegenover RTL Nieuws gereageerd op de verwijten.

Belachelijk

''De suggestie dat we ontsnapt zouden zijn uit quarantaine is te belachelijk voor woorden'', zegt Pimenta, die zelf biomedisch onderzoeker is. ''Niemand heeft ons verteld wat de regels zijn. We zijn behandeld als honden'', gaat ze verder. Ze legt uit dat ze er nooit aan zou denken om iets te doen waarmee ze de gezondheid van anderen in gevaar brengt. ''Ik weet hoe belangrijk het is dat iedereen zich in deze crisis aan de regels houdt, maar dan moeten we wel weten wat die regels precies zijn.''

Onbetrouwbaar resultaat

Voordat Pimenta uit Zuid-Afrika vertrok, testte zij op het coronavirus en was haar PCR-test negatief. Na aankomst in Nederland bleek zij een van de 61 personen bij wie een nieuwe test positief uitviel. Aangezien ze geen huis in Nederland heeft, werd ze naar een hotel bij Schiphol gebracht om in isolatie te gaan. Haar vriend ging mee, omdat hij haar niet alleen wilde laten.

''In het hotel heb ik de GGD gevraagd of ik opnieuw kon worden getest, omdat ik dacht dat het testresultaat vals-positief kon zijn'', zegt Pimenta. Ze legt uit dat dat verzoek werd afgewezen, omdat dat onmogelijk zou zijn. ''Nou weet ik als biomedisch onderzoeker dat het heel goed kan dat een PCR-test een onbetrouwbaar resultaat geeft. Mijn vriend testte negatief terwijl we dag en nacht bij elkaar zijn geweest – dat was natuurlijk ook al merkwaardig.''

Zelftests

Uiteindelijk gaf de GGD-medewerker aan dat ze zelftests moesten kopen. ''Dit hebben we gedaan en die vielen allebei, tot twee keer toe, negatief uit'', zegt Pimenta. Inmiddels waren er al drie dagen verstreken sinds hun aankomst. Ze legt uit dat ze toen naar de GGD-medewerker en de bewaker in het hotel is gegaan en heeft gevraagd om een nieuwe PCR-test. Toen dat verzoek opnieuw werd afgewezen, vroeg ze uit wanhoop: ''Wat zouden jullie doen?''

''Als wij in jullie positie zouden verkeren, zouden we gewoon vertrekken'', was hun reactie volgens Pimenta. ''Toen heb ik voor de zekerheid nog een keer gevraagd: 'Kunnen we daar problemen mee krijgen?' 'Nee', zeiden ze.'' Ze vertelt dat ze toen hun spullen pakten en zich klaarmaakten voor hun terugvlucht naar Spanje.

Misdadiger

Het koppel kon vervolgens zonder problemen inchecken voor hun terugvlucht. Haar naam werd in het vliegtuig pas omgeroepen. Ze vertelt dat ze vervolgens door de marechaussee ''met veel gedoe en geschreeuw'' van boord werd gehaald. Haar telefoon werd direct afgenomen en ook haar vriend werd aangehouden, toen hij kwam informeren wat er aan de hand was. Ze zegt dat ze ''als een misdadiger'' werd behandeld en dat ze werden aangehouden wegens het ontduiken van de quarantaineregels.

De Spaanse ambassade bemoeide zich ermee en al snel verdween de aanklacht. Pimenta vertelt dat een politieagent zich excuseerde voor alle ongemakken en vertelde dat ze konden gaan. Echter stak burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer daar alsnog een stokje voor. De burgemeester kan mensen die 'een gevaar vormen voor de volksgezondheid', verplichten om in isolatie te gaan. Het stel werd naar een ziekenhuis gebracht in Haren, vlakbij Groningen, ruim twee uur rijden van Schiphol.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nachtmerrie

Pimenta vertelt dat ze vanochtend voor het eerst een arts spraken, die begripvol reageerde op hun situatie. Ze kregen direct een nieuwe PCR-test en testten beiden negatief. Echter mogen ze nog steeds niet weg en weten ze ook niet wat er gaat gebeuren.

''Dat de indruk wordt gewekt dat we twee criminelen zijn die wilden vluchten, vind ik nog het allerergst van deze nachtmerrie waarin we ons al vier dagen bevinden. Dat is geen seconde aan de orde geweest'', vertelt Pimenta. ''Ze spelen met ons leven, met onze goede naam, onze vrijheid en onze waardigheid.''

Reactie burgemeester

Uit een reactie aan RTL Nieuws laat burgemeester Schuurmans weten dat de politie, de marechaussee en de GGD zich niet kunnen vinden in wat door Pimenta wordt beweerd. De burgemeester zou daarover navraag gedaan hebben. Het mogelijke gevaar voor de volksgezondheid was voor de burgemeester de belangrijkste reden om hen te verplichten in isolatie te gaan. De dichtstbijzijnde locatie was in Haren, omdat op andere locaties geen plek meer was die voldeed aan de eisen voor isolatieruimtes. De burgemeester houdt vol dat het koppel zich niet wilde neerleggen bij de verzoeken om in quarantaine te blijven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie