Up 2 Date

Kabinet denkt aan verruiming van aanvullende beurs voor meer studenten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet denkt aan verruiming van aanvullende beurs voor meer studenten

Het kabinet wil kijken of de plannen voor de herinvoering van de basisbeurs aangepast kunnen worden, zodat studenten uit gezinnen met middeninkomens ook in aanmerking kunnen komen voor een aanvullende beurs. Dat liet Minister Dijkgraaf van Onderwijs weten in een overleg met de Tweede Kamer.

Verhoging inkomensgrens

Tijdens het overleg vroegen de meeste Kamerleden aandacht voor gezinnen die rondkomen van een middeninkomen. Hun salarissen zijn namelijk net te hoog, waardoor hun studerende kinderen niet in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Echter verdienen veel ouders te weinig om hun kinderen financieel te ondersteunen. Kamerleden zien het liefst een verhoging van de inkomensgrens voor een aanvullende beurs naar zo'n 70.000 euro per jaar.

'Zeer welwillend'

Minister Dijkgraaf gaf tijdens het overleg aan dat hij "zeer welwillend is om iets meer te doen voor de middeninkomens." Daarbij houdt hij rekening met twee voorstellen van Kamerleden. Zo stellen D66 en CDA voor om de halvering van het collegegeld in het eerste leerjaar af te schaffen, zodat er meer geld beschikbaar komt voor een aanvullende beurs voor meer studenten. Ook gaat de minister onderzoeken of de maximale aanvullende beurs iets omlaag kan. Volgens de minister van Onderwijs is dat verdedigbaar, omdat studenten uit gezinnen met lage inkomens al sterk vooruitgaan in het nieuwe stelsel ten opzichte van het leenstelsel.

Leenstelsel verdwijnt

In het regeerakkoord is door VVD, D66, CDA en de ChristenUnie afgesproken dat het leenstelsel verdwijnt en de basisbeurs weer terugkomt, net als voor 2015. Het kabinet denkt eraan om studenten die op kamers wonen, vanaf het collegejaar 2023/2024 een basisbeurs van 255 euro te geven. Studenten die thuis wonen zouden 91 euro per maand krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie