Up 2 Date

Kabinet wil basisbeurs van 255 euro voor studenten op kamers

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil basisbeurs van 255 euro voor studenten op kamers

Het kabinet denkt eraan om studenten die op kamers wonen vanaf het collegejaar 2023/2024 een basisbeurs van 255 euro te geven. Studenten die thuis wonen zouden 91 euro per maand krijgen. Dat melden Haagse bronnen aan het AD.

Opties

De aanvullende beurs, bedoeld voor studenten van ouders die minder verdienen, zou uitkomen op maximaal 419 euro per maand. Dit bedrag is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Deze bedragen, die overigens lager liggen dan de oude basisbeurzen, hebben de voorkeur van het kabinet, maar er zijn ook andere opties berekend. Die worden allemaal nog besproken met de Tweede Kamer.

Volgens deze eerste ideeën van het kabinet heb je recht op de gehele aanvullende beurs wanneer je ouders niet meer dan 34.600 euro per jaar verdienen. Het maximale jaarinkomen voor een minimale aanvullende beurs zou op 53.900 per jaar komen te liggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Compensatie

In het regeerakkoord is door VVD, D66, CDA en de ChristenUnie afgesproken dat het leenstelsel verdwijnt en de basisbeurs weer terugkomt, net als voor 2015. Er zijn echter veel studenten die tussen wal en schip zijn gevallen: zij kregen de afgelopen jaren (deels) geen studiefinanciering en moesten daarom veel geld lenen. Het kabinet heeft beloofd om die groep te compenseren.

Uit de nieuwe informatie blijkt nu dat het kabinet denkt aan een tegemoetkoming van 359 euro per jaar met een totaalbedrag van maximaal 1436 euro, mits studenten een diploma hebben gehaald.

'Te weinig'

Studentenvakbond LSVb is niet echt blij met deze eerste bedragen. "We wachten de volledige plannen van de minister af. Maar als dit klopt, zullen studenten er niet blij mee zijn", aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "De bedragen voor de basisbeurs en de aanvullende beurs zijn gewoon te laag. Daar kun je als student met een bijbaan niet schuldenvrij van afstuderen en dat is wat veel studenten wel hadden gehoopt. Bovendien is ook de compensatie te laag, maar dat wisten we natuurlijk al. Daarvan verwachten we ook wel dat de minister met een beter voorstel komt."

De voorstellen worden waarschijnlijk morgen besproken in de ministerraad. Volgende maand kijkt ook de Tweede Kamer ernaar.

Ster advertentie
Ster advertentie