Up 2 Date

Vrouwelijke zzp'ers steeds vaker financieel onafhankelijk

foto: Shutterstock: Foxy Burrow
  1. Newschevron right
  2. Vrouwelijke zzp'ers steeds vaker financieel onafhankelijk

Vrouwelijke zzp'ers zijn tussen 2011 en 2019 financieel meer onafhankelijk geworden met inkomsten uit een eigen bedrijf, dat blijkt uit inkomensgegevens van het CBS. Toch liggen vrouwen nog flink achter ten opzichte van mannelijke ondernemers omdat vrouwen doorgaans vaker deeltijd werken. Marieke Henselmans, journalist en besparingsdeskundige, is vooral trots op jonge ondernemers, die gezien deze lastige tijd toch goed redden met een eigen onderneming. Hoe je financieel zelfstandig kunt worden? Henselmans geeft enkele tips om geldzaken beter op orde te krijgen.

Van de vrouwelijke zzp'ers is 61 procent economisch zelfstandig tegenover 80 procent bij de mannen. In tien jaar tijd is de positie van vrouwen duidelijk verbeterd: de helft van de vrouwelijke zzp'ers was toen financieel onafhankelijk. Het verschil tussen mannen en vrouwen is onder zzp'ers groter dan onder mensen die in loondienst werken.

Wanneer ben je economisch zelfstandig?

Volgens het CBS maakt economisch zelfstandig zijn je niet minder kwetsbaar en omgekeerd maakt economische afhankelijkheid je niet meer kwetsbaar. Het CBS stelt dat een werkende met een maandinkomen van 990 euro netto economisch zelfstandig is. In 2019 verdiende 84 procent van alle werkende vrouwen en 94 procent van de mannen dit inkomen. Ondanks dat vrouwen financieel minder onafhankelijk zijn, zijn ze wel minder kwetsbaar dan mannen. De man is namelijk vaker de hoofdkostwinner.

Verschil binnen beroepsgroepen

Binnen de dienstverlenende beroepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, is het inkomensverschil het grootst (28 procentpunt verschil). Daarna komt de gezondheid- en welzijnszorg: het inkomen van mannen met een eigen medische praktijk (medisch specialisten, tandheelkundigen en huisartsen) is hier vooral hoog. In de horeca, vervoer en opslag, en de land- en bosbouw is het verschil tussen mannen en vrouwen het kleinst.

Grip op je money

Besparingsdeskundige Marieke Henselmans schreef samen met econoom Erica Verdegaal het boek Crisis, wat te doen? en de Crisiskalender 2021, met elke dag een slimme geld-tip. Henselmans geeft een paar praktische tips om een beetje money wise door deze crisis te komen. Op het gebied van bankzaken zegt ze het volgende: "Maak in elk geval een overzicht van je inkomsten en uitgaven, spaargelden en schulden ook al haat je dit. Reserveer daarnaast geld voor grote rekeningen, zoals belasting en BTW. Verder is het ook aan te raden om te sparen aan het begin van de maand als er nog geld is, pay yourself first."

Ook geeft Henselmans aan dat geldzaken best leuk kunnen zijn. "Vergroot je 'financiƫle intelligentie'. Leer elke maand een klein dingetje bij, want hoe meer je weet, hoe leuker het wordt."

Anders je geld uitgeven

Tot slot kun je ook met je aankopen een hoop geld besparen. Voor de vrouwen: "Vraag als het kan om de meest eenvoudige anticonceptiepil. Modieuze pillen zijn vijf tot 10 keer duurder. Deze pillen zijn maar een beetje anders, maar lang niet altijd beter." En in tijden van een pandemie? "Gebruik geen wegwerpmondkapjes, maar herbruikbare. Daarover gesproken: vraag je moeder om er een paar te maken. Ouders helpen graag en dit leidt die bereidheid in goede banen. Vraag om (duurdere) nuttige cadeaus die juist zij leuk vinden om te geven. En ga wat vaker langs bij je ouders en blijf eten. Vinden zij fijn en scheelt jouw weer aan boodschappen."

Ster advertentie
Ster advertentie