Up 2 Date

TUI diep door het stof na beschrijving over Surinaamse reis: "Proef sfeer van plantages"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. TUI diep door het stof na beschrijving over Surinaamse reis: "Proef sfeer van plantages"

Reisorganisatie TUI heeft gereageerd op de ophef die ontstond door een van hun reisbeschrijvingen. In de beschrijving voor een reis naar Suriname stond namelijk dat Nederlandse vakantiegangers "in de schoenen van onze dappere voorouders" konden stappen en "de sfeer kunnen proeven van de plantages". TUI biedt nu hun excuses hiervoor aan, nadat de tekst op social media voor veel kritiek zorgde.

TUI reageert

De tekst gaat over een 14-daagse rondreis in Suriname en bevat verschillende punten waar social media-gebruikers over vielen. Zo worden de Nederlandse voorouders "dapper" genoemd, terwijl zij kolonisten waren en beschrijft de tekst een trip naar de plantages om "de leukste praatjes" te maken en de "sfeer te proeven". "Aan Nederlandse invloeden ontkom je niet in Suriname. Onze koloniale voorouders stichtten er honderden plantages die het beeld van de Commewijnedistrict bepaalden", luidde de tekst. Met oog op het slavernijverleden zorgde dit voor vele geschrokken en verontwaardigde reacties.

TUI heeft via Instagram hierop gereageerd en schrijft het volgende: "Ongetwijfeld heeft de tekstschrijver van die rondreisbeschrijving het niet slecht bedoeld, maar we begrijpen helemaal dat het kwetsend is en gewoon dom van ons dat het niet is opgemerkt. Wij zijn juist trots op het feit dat we mensen kennis mogen laten maken met het moois van Suriname, met respect voor het land, de mens en de geschiedenis." De reismaatschappij heeft ondertussen ook de tekst aangepast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reacties op de tekst

Kick Out Zwarte Piet reageerde onder anderen met een Instagram post op de tekst. "Hoe is het mogelijk dat TUI Nederland denkt dat het oké is om een bezoek aan een voormalige plantage te verkopen als een gezellig en avontuurlijk reisje?", schrijft de organisatie. Ook anderen begrijpen niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Zo schrijft Chanel Matil Lodik "Zijn jullie gek geworden?" en "Dit is als spugen op mijn voorouders."

Ster advertentie
Ster advertentie