Up 2 Date

Speciale badmutsen voor afrokapsels verboden op Olympische Spelen

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Speciale badmutsen voor afrokapsels verboden op Olympische Spelen

De internationale zwembond Fina heeft de aanvraag voor het gebruik van een speciale badmuts afgewezen. De reden? De badmutsen zouden niet passen bij "de natuurlijke vorm van het hoofd." Dit verontrustende nieuws meldt The Guardian.

Aanvraag afgewezen

De 24-jarige zwemster Alice Dearing diende een aanvraag in voor het gebruik van de badmuts van het bedrijf Soul Cap. Deze badmutsen zijn speciaal gemaakt voor natuurlijk zwart haar met veel volume. De aanvraag van de Britse zwemmer, die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen, werd echter afgewezen. Naast dat het niet zou passen 'bij de natuurlijke vorm van het hoofd' zouden 'andere atleten in het verleden nog nooit zo'n soort badmuts nodig hebben gehad'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Institutionele ongelijkheid

The Guardian sprak met Danielle Obe, de oprichtster van the Black Swimming Association. Deze gebeurtenis laat voor haar wederom zien dat de institutionele ongelijkheid binnen sport nog steeds een groot probleem is. Zo zijn badmutsen van origine gemaakt voor het haar van witte mensen. "De badmutsen zorgen ervoor dat het haar tijdens het zwemmen niet in het gezicht terechtkomt, maar voor afrohaar werkt dit niet. Dit type haar groeit omhoog", legt Danielle uit. "We hebben de ruimte en het volume van producten als Soul Caps nodig. Inclusiviteit is je realiseren dat er geen 'normale' vorm van het hoofd bestaat."

Statement

Soul Caps heeft via Instagram een statement naar buiten gebracht. "Voor jonge zwemmers is het essentieel om zich op jonge leeftijd betrokken te voelen en zichzelf in een sport terug te zien. Fina’s beslissing zou jonge atleten kunnen ontmoedigen om verder te gaan in de sport naar mate ze verder komen in het lokale, provinciale en nationale wedstrijdzwemmen", luidt het statement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie