Up 2 Date

Geen onderzoek naar uitspraak in zaak Sanda Dia

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geen onderzoek naar uitspraak in zaak Sanda Dia

Er komt geen onderzoek naar de uitspraak in de rechtszaak rondom de dood van de Senegalees-Belgische Sanda Dia. De Belgische Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) maakt bekend niet in te gaan op het verzoek voor een onderzoek.

Geen onderzoek

Een commissie in het Belgische parlement had er bij de HRJ op aangedrongen om de lichte straffen voor de Belgische studenten te onderzoeken. De HRJ gaat daar echter niet in mee, omdat zij zich naar eigen zeggen niet willen uitspreken over een besluit van een rechter.

Sanda Dia

Sanda Dia kwam tijdens een ontgroening om het leven. De 20-jarige student nam deel aan de ontgroening om lid te worden van de studentenvereniging Reuzegom. Tijdens deze ontgroening moest hij samen met twee andere studenten extreme proeven doorstaan. Op de eerste dag werd Sanda gedwongen grote hoeveelheden alcohol te drinken, waardoor hij bewusteloos raakte. Er werd over hem heen geplast en de kranen in het studentenhuis werden afgesloten, waardoor water drinken om bij te komen niet mogelijk was.

De volgende dag ondergingen Sanda en twee anderen mensonterende taferelen in een bos vlakbij Antwerpen. Zo moesten ze allerlei viezigheid drinken, zoals een drankje waarin paling en muizen verwerkt waren, een levende goudvis en grote hoeveelheden visolie. Ook moesten ze urenlang in een soort put gevuld met ijswater zitten, terwijl studenten hun behoefte over hun deden. Daarnaast zou Sanda racistisch bejegend zijn. Sanda raakte zwaar onderkoeld en begon vreemde geluiden te maken. Uiteindelijk werd hij naar het ziekenhuis gebracht, maar het was toen al te laat.

Vonnis

De verantwoordelijken voor de dood van Sanda kregen van de rechter werkstraffen en boetes opgelegd, maar geen cel. Het vonnis maakte in binnen- en buitenland veel los. Na de uitspraak klonk in België het verwijt dat de Reuzegommers, veelal afkomstig uit welgestelde kringen, profiteren van klassenjustitie. In de dagen en weken na de uitspraak volgden in heel België massale demonstraties. Ook in Nederland vonden verschillende demonstraties plaats.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie