Up 2 Date

Lichaam vermiste Maria van der Zanden na 29 jaar geïdentificeerd

foto: Peter R de Vries Foundation
  1. Newschevron right
  2. Lichaam vermiste Maria van der Zanden na 29 jaar geïdentificeerd

Het lichaam van de vermiste Maria van der Zanden (22) is na 29 jaar geïdentificeerd. Dat meldt de politie. Er is een match gevonden tussen Maria en het lichaam van een onbekende vrouw die de Duitse politie in 1994 vond. Dit bleek uit onderzoek van het coldcaseteam van Oost-Nederland nadat de Peter R. de Vries Foundation het team verzocht om de zoektocht naar Maria te hervatten.

Cold case

Begin 2022 verzocht de Peter R. de Vries Foundation het coldcaseteam om opnieuw te zoeken naar Maria. In maart van dit jaar werd er daarom opnieuw onderzoek uitgevoerd. Daaruit stelde men vast dat er een match is tussen Maria en het lichaam van een vrouw die in 1994 werd gevonden. Autoriteiten gaan niet uit van een misdrijf, maar het wordt niet uitgesloten. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe Maria in Duitsland terechtkwam. Daarnaast wordt ook onderzocht waarom er nooit eerder een link is gelegd tussen het onbekende lichaam en de vermiste Maria.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vermissing

Maria verdween op 6 augustus 1994 nadat zij op de fiets vanaf haar ouderlijk huis vertrok. Ze zou rond etenstijd weer thuis zijn, maar ze kwam niet meer terug. Eind augustus van datzelfde jaar vond de Duitse politie het levenloze lichaam van een vrouw in een meer in Duitsland. De politie ging uit van zelfdoding, maar het lichaam werd niet geïdentificeerd. De vrouw werd uiteindelijk begraven in een naamloos graf. Destijds was er geen enkel spoor van Maria te vinden.

Reactie vader

Ab van der Zanden, de vader van Maria, reageert op de vondst van zijn dochter op de website van de Peter R. de Vriesfoundation: "Na bijna 30 jaar weet ik eindelijk waar mijn dochter is. Er zijn nog heel veel vragen die wij hopelijk de komende tijd met het coldcaseteam en de Foundation beantwoord gaan krijgen. Voor nu willen wij dit nieuws even laten bezinken."

Ster advertentie
Ster advertentie