Up 2 Date

Vermeende veiligheidschef van IS opgepakt in Zuid-Hollandse Arkel

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vermeende veiligheidschef van IS opgepakt in Zuid-Hollandse Arkel

De politie heeft vanochtend in het Zuid-Hollandse Arkel een 37-jarige Syriër aangehouden omdat hij verdacht wordt van het in het verleden hebben van een leidinggevende functie als veiligheidschef binnen de terroristische organisaties Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra. Hij zou in deze rol bijgedragen hebben aan het plegen van oorlogsmisdrijven vanuit de organisaties in Syrië.

IS en Jabhat al-Nusra

Volgens het Openbaar Ministerie zou de verdachte tussen 2015 en 2018 een leidinggevende functie hebben vervuld bij de veiligheidsdienst van IS. Twee jaar daarvoor zou hij diezelfde rol hebben vervuld bij een andere terroristische organisatie genaamd Jabhat al-Nusra. Bij beide organisaties zou de man veiligheidschef geweest zijn in en rond het veelbesproken vluchtelingenkamp Yarmouk, gelegen in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. De vluchtelingen die daar verbleven leefden in voortdurende angst en er was een ernstig tekort aan voedsel, water en verzorgingsmiddelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek na verkrijgen informatie

De Syriër vroeg in 2019 asiel aan in Nederland, waarna hij een jaar later in het Zuid-Hollandse Arkel is gaan wonen. Het OM en de Landelijke Recherche startten in datzelfde jaar een onderzoek naar de vermoedelijke veiligheidschef, na het verkrijgen van informatie over zijn verleden. Het is volgens het OM niet duidelijk of de informatie al bekend was bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die destijds de asielaanvraag van de 37-jarige man behandelde.

Vluchtelingenkamp Yarmouk

Tussen 2013 en 2015 vonden er veel gevechten plaats rondom Yarmouk tussen radicaal-islamitische strijdgroepen en het Syrische leger. In 2015 kreeg IS de macht over het kamp, mogelijk door hulp van strijders van Jabhat al-Nusra, die zich al in het kamp bevonden. De jaren erna kwamen veel vluchtelingen in Yarmouk om het leven door gevechten. In 2018 heroverde het Syrische leger het kamp.

De verdachte wordt aanstaande vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag.

Ster advertentie
Ster advertentie