Up 2 Date

OM vindt 'vrouwen zijn hoeren'-speech van Amsterdams studentencorps niet strafbaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM vindt 'vrouwen zijn hoeren'-speech van Amsterdams studentencorps niet strafbaar

De vier leden van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. die in juli vorig jaar vrouwonvriendelijke uitspraken deden, worden niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de seksistische uitlatingen van de mannen niet strafbaar. De aangifte tegen hen is dan ook geseponeerd.

'Sperma-emmers'

A.S.C./A.V.S.V. vierde op 24 juli 2022 een lustrumfeest waarbij vier vooraanstaande leden speeches hielden. De mannen en vrouwen hadden daarbij elk hun eigen hal. Tijdens deze toespraken zei een van de mannen dat "vrouwen niks meer zijn dan hoeren". Ook zei een andere student dat "de heren de nekken van vrouwen zullen breken om hun lul erin te steken" en noemde hij vrouwen onder andere "sperma-emmers". Tientallen studentes voelden zich onveilig na de speeches en besloten het feest te verlaten.

Geen strafbare feiten

Tegen de vier studenten die de uitlatingen deden, werd op 13 december 2022 aangifte gedaan wegens het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen vrouwen. Hoewel het OM er begrip voor heeft dat mensen zich gekwetst voelden door de speeches zegt het dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Volgens het OM is er geen sprake van groepsbelediging, omdat er in de wet niets staat over groepsbelediging op basis van geslacht. Daarnaast is het overschrijden van fatsoensnormen niet beslissend voor de vraag of er ook sprake is van een strafbare uiting.

Geen geld voor A.S.C./A.V.S.V.

Onlangs werd bekend dat het Amsterdamse studentencorps nog altijd geen geld ontvangt van de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Tot en met 2020 kreeg A.S.C./A.V.S.V. jaarlijks zo'n 15.000 euro van de onderwijsinstellingen. In 2021 werden deze beurzen voor het eerst ingetrokken nadat er tijdens de ontgroeningen van dat jaar meerdere geweldsincidenten hadden plaatsvonden. De geweldsincidenten leidden tot nog meer sancties. Zo mochten de verenigingen niet actief nieuwe leden werven of zichzelf promoten op de onderwijsinstellingen tot de cultuur binnen het corps zich duidelijk had verbeterd.

Ster advertentie
Ster advertentie