FunX Amsterdam

Studentencorps Amsterdam biedt excuses aan voor structureel geweld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Studentencorps Amsterdam biedt excuses aan voor structureel geweld

Het Amsterdamse studentencorps ASC/AVSV heeft excuses aangeboden aan de (oud)leden voor structureel geweld dat met name bij ontgroeningen tegen aspirant-leden werd gebruikt. Dat schrijft dagblad Trouw. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk advocatenkantoor heerste er vooral binnen de herendisputen een cultuur van geweld.

Striemen en botbreuken

Volgens het advocatenkantoor was er zelfs geen enkel herendispuut waar nooit geweld werd gebruikt. In enkele mannenhuizen was het zelfs gebruikelijk om een datum te prikken waarop de nieuwelingen in elkaar werden geslagen. Leden zouden onder meer verwondingen zoals hersenschuddingen, striemen, kneuzingen en botbreuken hebben opgelopen.

Grensoverschrijdende activiteiten

Er zou naast geweld sprake zijn geweest van "seksueel getinte activiteiten" bij zowel mannen- als vrouwendisputen. Hierdoor zou het risico dat er grensoverschrijdende activiteiten zouden plaatsvinden ook aanzienlijk groter zijn geweest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mishandeling en vernedering

In 2021 kwam het Amsterdamse corps al in het nieuws toen bleek dat zeker zes verschillende disputen zich tijdens de ontgroeningsperiode schuldig hadden gemaakt aan grove mishandeling en vernedering. In 2016 belandden er daarnaast drie studenten in het ziekenhuis nadat zij onder meer in de gracht moesten zwemmen en moesten slapen tussen het afval.

Vorig jaar gingen er ook beelden viral van mannelijke leden van het corps die tijdens een lustrumviering vrouwonvriendelijke uitspraken deden. Ze riepen onder meer dat vrouwen "niet meer of minder zijn dan een hoer". Naar aanleiding van deze beelden stapte de bestuursvoorzitter Heleen Vos op. Drie mannelijke leden die aanwezig waren op de lustrumviering en dergelijke seksistische uitspraken hadden gedaan, legden hun functies in het bestuur neer.

Geschokt

Het corps laat aan Trouw weten geschokt te zijn door "de omvang, ernst en aard van de vele misstanden"."We willen onze excuses aanbieden aan iedereen die heeft geleden onder de kennismakingstijd van onze vereniging in voorgaande jaren. Het is duidelijk dat onze verenigingscultuur verrot was."

Ook minister Dijkgraaf van Onderwijs laat weten geschrokken te zijn van het bericht. "Een studentenvereniging moet een veilige omgeving zijn. Het is essentieel dat de verenigingen hiervoor zorgen", zegt hij op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cultuurverandering

De ontgroeningsactiviteiten, lustrumviering en andere geweldsincidenten binnen studentenvereniging zijn de aanleiding geweest voor een cultuurverandering binnen de vereniging. Zo is bijvoorbeeld de kennismakingstijd voor nieuwe studenten aangepast, waardoor er geen ontgroening met beproevingen meer plaatsvindt.

Aspirant-leden slapen ook niet langer meer in dispuuthuizen en er is over het algemeen meer toezicht op hen. Het bestuur zegt dat er sindsdien verbetering is opgetreden, maar dat is dus lastig te bepalen omdat er in de zomer van 2022 sowieso geen ontgroeningsactiviteiten mochten plaatsvinden.

Juridische stappen

Huidige voorzitter van het bestuur, Sebastiaan Klaver, zegt tegen Trouw dat voor zover hij weet niemand naar de politie is gestapt naar aanleiding van de geweldsincidenten. "Dat maakt het ook voor de vereniging lastig om juridische stappen te ondernemen tegen individuele daders." Klaver geeft ook aan dat niemand van de leden fysiek geweld bij een vereniging vindt horen. "Een moeilijke of soms chaotische tijd kan helpen om een band te creëren, maar we zijn het erover eens dat slaan of vernederen daar geen onderdeel meer van mag zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie