Up 2 Date

Op Telegram circuleren meerdere bangalijst-groepen, advocaten willen dat OM actie onderneemt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Op Telegram circuleren meerdere bangalijst-groepen, advocaten willen dat OM actie onderneemt

Sinds de komst van social media circuleren er al bangalijsten op verschillende platformen. Al langer dan tien jaar is het een schadelijk fenomeen waarbij veelal jonge meisjes worden exposed, geshamed en geseksualiseerd worden om hun uiterlijk. De slachtoffers voelen zich hier erg naar bij. Telegram is een app met afgesloten groepen waarin een bangalijst makkelijk gedeeld kan worden. Advocaten vragen het Openbaar Ministerie wegens de ernst van het probleem om in actie te komen tegen Telegram.

Offline halen bangalijst-kanalen

Volgens de advocaten van bangalijst-slachtoffers is het OM de enige partij die Telegram kan dwingen om groepen met bangalijsten van de app te halen. Om die reden verzoeken ze demissionair Minister van Justitie Dilan Yesilgöz om in actie te komen. Het kenniscentrum voor onlinemisbruik OffLimits is het hier mee eens en schaart zich dan ook achter de oproep van de advocaten. "Deze kanalen zouden offline gehaald moeten worden", zo stelt Robert Hoving van OffLimits.

Utrechtse studenten-bangalijst

Op Telegram worden er in afgesloten kanalen namen, foto’s, video’s en contactgegevens van vrouwen gedeeld. Deze vrouwen worden in die groepen vernederd. Onlangs ging er binnen het Utrechtse Studenten Corps (USC) een bangalijst rond waarin de namen, telefoonnummers en foto’s van zo’n dertig vrouwen rondgingen. Die foto’s gingen gepaard met heftige commentaren. Twee mannen van twintig werden hiervoor opgepakt en worden vervolgd voor smaad, laster en belediging.

"OM zet niet door"

Volgens een woordvoerder van het OM geeft Telegram geen gehoor aan het verzoek om kanalen met bangalijsten te verwijderen. "Dat zouden we bijzonder graag doen bij Telegram, maar Telegram doet dit niet. Zij geven geen gehoor aan dit soort verzoeken. Dan houdt het tot onze spijt op", aldus de woordvoerder. Dit is opvallend aangezien het OM Telegram kan vorderen om bepaalde groepen te verwijderen van hun platform. Hoving is van mening dat het OM het hier niet bij mag laten: “Ze moeten bevelen eruit gaan sturen en daarna gaan doorpakken. Als we zeggen: er is niets aan te doen, dan laat je de slachtoffers over aan hun lot. Dat kan gewoon niet."

Ster advertentie
Ster advertentie