Up 2 Date

Aantal uit huis geplaatste kinderen toeslagenschandaal blijkt nog hoger

foto: ANP | Steunmanifestatie Rotterdam
  1. Newschevron right
  2. Aantal uit huis geplaatste kinderen toeslagenschandaal blijkt nog hoger

Het aantal uit huis geplaatste kinderen van ouders die slachtoffer zijn geworden van het toeslagenschandaal ligt hoger dan eerder werd aangegeven. Uit een nieuwe telling van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat het gaat om 2090 kinderen in plaats van de in mei gemelde 1675. Eind juni van dit jaar woonden 645 daarvan nog steeds niet bij hun ouders of verzorgers.

Nieuwe cijfers

Het gaat om kinderen die in de periode van 2015 tot en met half 2022 bij hun ouders zijn weggehaald. Het aantal komt nu hoger uit, omdat er eerder alleen cijfers tot en met 2021 bekend waren. Ondertussen hebben meer gedupeerden zich gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Die moet ervoor zorgen dat kinderen professionele hulp en een geldbedrag krijgen.

Toeslagenschandaal

Vanaf 2017 kwam het steeds vaker in het nieuws voorbij: het toeslagenschandaal, ook wel de (kinderopvang)toeslagaffaire genoemd. Zeker 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur en moesten daarom alle "te veel" ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Hierdoor raakten enorm veel gezinnen in financiële problemen. Vele ouders raakten zelfs hun huis of baan kwijt en/of kregen psychische klachten. Meer dan 2000 kinderen werden uit huis geplaatst.

Ondanks de beloofde 30.000 euro compensatie zijn de problemen van deze getroffen gezinnen nog lang niet opgelost, omdat de financiële en immateriële schade die is aangericht vele maler groter is dan dat geldbedrag.

Oorzaak niet bekend

Het CBS kan niet vaststellen of al die kinderen als direct gevolg van het toeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst. De redenen van de uithuisplaatsingen zijn namelijk niet bekend, omdat het CBS die dossiers niet heeft. Wel zijn alle ouders gedupeerden van het schandaal.

Het zou goed kunnen dat het werkelijke aantal uithuisplaatsingen nog hoger ligt. Alleen de gevallen die via een rechter zijn afgehandeld zijn meegenomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie