Up 2 Date

Discriminatie bij toeslagenschandaal bevestigd na onderzoek

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Discriminatie bij toeslagenschandaal bevestigd na onderzoek

Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat de Belastingdienst discriminerend heeft gehandeld. Mensen van buitenlandse afkomst kregen aanzienlijk vaker te maken met een hardere fraudeaanpak van de Belastingdienst dan personen van Nederlandse afkomst.

Het onderzoek

Het onderzoek heeft zich gericht op alle aanvragers van kinderopvangtoeslag in de jaren 2014 en 2018. Uit de resulaten blijkt onder andere dat mensen met een buitenlandse afkomst in 2014 twee keer zo vaak geen automatische toekenning kregen van hun toeslagen als personen met een Nederlandse afkomst. Het label 'grove schuld', dat werd gebruikt voor mensen met een relatief hoge schuld, werd in 2014 zelfs zeven keer zo vaak toegekend aan mensen van buitenlandse afkomst. In 2018 was dat vijf keer zo veel.

Door deze labels konden mensen geen toegang krijgen tot schuldhulp of betalingsregelingen en kregen ze te maken met boetes en inbeslagnames.

Toeslagenschandaal

Vanaf 2017 kwam het steeds vaker in het nieuws voorbij: het toeslagenschandaal, ook wel de (kinderopvang)toeslagaffaire genoemd. Zeker 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur en moesten daarom alle "te veel" ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Hierdoor raakten enorm veel gezinnen in financiële problemen. Vele ouders raakten zelfs hun huis of baan kwijt en/of kregen psychische klachten. Meer dan 2000 kinderen werden uit huis geplaatst.

Ondanks de beloofde 30.000 euro compensatie zijn de problemen van deze getroffen gezinnen nog lang niet opgelost, omdat de financiële en immateriële schade die is aangericht vele maler groter is dan dat geldbedrag.

Berwijslast

In eerdere rapporten werd al geconcludeerd dat de werkwijze van de Belastingdienst discriminerende elementen bevatte. Nu is aangetoond dat er daadwerkelijk onderscheid is gemaakt op grond van afkomst.

Door deze conclusie hoeven de gedupeerde ouders discriminatie niet langer te bewijzen wanneer ze een klacht indienen. De bewijslast ligt nu bij de Belastingdienst: die moet in individuele zaken aantonen dat er géén sprake was van discriminatie.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie