Up 2 Date

Belastingdienst wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor toeslagenschandaal

foto: ANP | Steunmanifestatie slachtoffers
  1. Newschevron right
  2. Belastingdienst wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor toeslagenschandaal

De Belastingdienst wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor de behandeling van de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Daar hadden zij wel om gevraagd, maar het gerechtshof in Den Haag heeft dat verzoek van de gedupeerden afgewezen.

Beroepsmatige discriminatie

Toen het Openbaar Ministerie begin dit jaar besloot om de Belastingdienst niet te vervolgen, stapten zo'n 150 gedupeerden naar het gerechtshof. Ze deden aangifte van beroepsmatige discriminatie, knevelarij (afpersen door machtsmisbruik) en dwang door misbruik van gezag.

Strafrechtelijke immuniteit

Alleen met dat eerste punt is het gerechtshof het eens: "Er kan gesproken worden van een redelijke verdenking dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan beroepsmatige discriminatie. Maar de Belastingdienst kan hiervoor niet worden vervolgd." Dat komt omdat de dienst strafrechtelijke immuniteit heeft en dus niet voor de strafrechter kan worden gebracht. Wel wordt erkend dat de slachtoffers "ongekend onrecht" is aangedaan.

Toeslagenschandaal

Vanaf 2017 kwam het steeds vaker in het nieuws voorbij: het toeslagenschandaal, ook wel de (kinderopvang)toeslagaffaire genoemd. Zeker 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur en moesten daarom alle "te veel" ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Hierdoor raakten enorm veel gezinnen in financiële problemen. Vele ouders raakten zelfs hun huis of baan kwijt en/of kregen psychische klachten. Meer dan 2000 kinderen werden uit huis geplaatst.

Ondanks de beloofde 30.000 euro compensatie zijn de problemen van deze getroffen gezinnen nog lang niet opgelost, omdat de financiële en immateriële schade die is aangericht vele maler groter is dan dat geldbedrag.

Etnisch profileren in 2019 al bekend

Vandaag is ook naar buiten gekomen dat de Belastingdienst in 2019 al afwist van het etnisch profileren dat plaatsvond bij fraudeonderzoek rondom de kinderopvangtoeslag, ook al werd dit nog twee jaar lang ontkend. Er werd destijds onderling door ambtenaren gemaild over "het kennelijk selecteren op afkomst". Die mails zijn terug te vinden in honderden documenten over het schandaal, die openbaar zijn gemaakt op verzoek van RTL Nieuws en Trouw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie