Up 2 Date

Meer kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst dan eerder berekend

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meer kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst dan eerder berekend

Het Central Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt op basis van een nieuwe berekening dat er meer kinderen uit huis geplaatst zijn van gezinnen die getroffen zijn door de toeslagenaffaire dan eerder berekend. In oktober sprak het CBS van 1115 'unieke gevallen'. Door de cijfers van 2021 daaraan toe te voegen, komt het aantal nu uit op 1675 kinderen.

Nog steeds niet bij hun ouders

Van die 1675 kinderen, wonen er nu nog 555 kinderen niet bij hun ouders. Dat zijn er ook 420 meer dan de vorige keer werd gemeld. De nieuwe statistieken vormen input voor het Kamerdebat donderdag over de uithuisplaatsingen en toeslagenaffaire.

Contact herstellen

Veel gedupeerden die in de schulden raakten, kregen nadat zij onterecht van fraude waren beschuldigd ook te maken met de jeugdbescherming. De Volkskrant meldt dat er procesbegeleiders worden ingezet om te kijken of het mogelijk is om het contact tussen ouders en kinderen te herstellen en kinderen weer thuis te krijgen. Helaas is dat tot op heden nog bij geen één kind gelukt. Gedupeerde ouders wordt gevraagd om zichzelf kenbaar te maken, omdat de namen vanwege privacywetgeving niet uit de systemen gehaald mogen worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toeslagenaffaire

Tijdens de toeslagenaffaire bleek dat de kindertoeslag bij veel ouders in een klap werd stopgezet en teruggevraagd. Dit gebeurde op basis van fouten bij de Belastingdienst en soms zelfs onterecht. Veel ouders raakten daardoor in grote financiële problemen. Uit onderzoek is gebleken dat de Belastingdienst jarenlang met enige regelmaat op basis van nationaliteit en uiterlijk inschatte of iemand een fraudeur is. Mensen werden vervolgens ook daadwerkelijk op de zwarte lijst gezet, waar ze dan bijna nooit meer vanaf kwamen.

Ster advertentie
Ster advertentie