Up 2 Date

Twee uit huis geplaatste kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire weer thuis

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Twee uit huis geplaatste kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire weer thuis

Twee uit huis geplaatste kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire zijn onder begeleiding van het Ondersteuningsteam weer herenigd met hun ouders. Volgens de Volkskrant biedt dat team sinds begin april hulp aan toeslagenouders waarvan de kinderen uit huis zijn geplaatst.

Kinderen van 12 en 16

De twee kinderen die weer bij hun ouders thuis wonen zijn 12 en 16 jaar oud. Bij de 12-jarige jongen zou de begeleiding van zijn moeder voor een belangrijk deel hebben bijgedragen aan zijn terugkeer naar huis. In het geval van de 16-jarige jongen liep het proces van terugplaatsing al voor de oprichting van het Ondersteuningsteam.

'Brug tussen ouders en jeugdbeschermers'

Het Ondersteuningsteam werd op aandringen van de Tweede Kamer opgericht en staat 140 ouders bij. In gesprek met de krant zegt Nicoline den Ouden, coördinator van de procesbegeleiders van het Ondersteuningsteam, dat ze verwacht dat meer kinderen weer thuis zullen worden geplaatst. Volgens haar slaan de procesbegeleiders een brug tussen ouders en jeugdbeschermers. "Die verstaan elkaar niet altijd goed in zo'n ingewikkelde situatie rond onveiligheid van een kind. Jeugdbeschermers en ouders spreken soms een andere taal en zijn het vaak niet met elkaar eens. Zij (de begeleiders, red.) luisteren, vertalen en bemiddelen in geval van een verstoorde relatie tussen de jeugdbeschermers en ouders."

1675 kinderen uit huis geplaatst

Het Ondersteuningsteam werd opgericht nadat onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uitwees dat zeker 1675 kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst. In oktober vorig jaar sprak het CBS nog van 1115 uit huis geplaatste kinderen. Veel gedupeerden die in de schulden raakten, kregen nadat zij onterecht van fraude waren beschuldigd ook te maken met de jeugdbescherming.

Toeslagenschandaal

Vanaf 2017 kwam het steeds vaker in het nieuws voorbij: het toeslagenschandaal, ook wel de (kinderopvang)toeslagaffaire genoemd. Zeker 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur en moesten daarom alle "te veel" ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Hierdoor raakten enorm veel gezinnen in financiële problemen. Vele ouders raakten zelfs hun huis of baan kwijt en/of kregen psychische klachten. Meer dan 1000 kinderen werden uit huis geplaatst.

Ondanks de beloofde 30.000 euro compensatie zijn de problemen van deze getroffen gezinnen nog lang niet opgelost, omdat de financiële en immateriële schade die is aangericht vele maler groter is dan dat geldbedrag.

Ster advertentie
Ster advertentie