Up 2 Date

Drugsgebruik in Europa weer terug op hetzelfde niveau als voor pandemie

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Drugsgebruik in Europa weer terug op hetzelfde niveau als voor pandemie

Het (illegale) drugsgebruik is in Europa weer terug op hetzelfde niveau als vóór de coronapandemie. Dat meldt het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving EMCDDA in een nieuw rapport.

Opwaartse trend

Uit het onderzoek blijkt dat de handel in drugs tijdens de coronacrisis op een laag pitje stond vanwege de geldende coronabeperkingen in Europese landen. Zo kon er met moeite gereisd worden, viel het uitgaansleven stil en mochten er ook thuis geen grote feestjes gegeven worden. Uit rioolonderzoek en onderzoek onder drugsgebruikers blijkt echter dat het gebruik van verdovende middelen weer terug is op het oude niveau en dat de opwaartse trend van voor de pandemie voortgezet lijkt te worden.

Drugsgebruik hoger dan ooit in Nederland

Ook in Nederland is het drugsgebruik hoger dan ooit tevoren. Zo blijkt uit rioolwateranalyses in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven dat cocaïne in 2021 veel meer in de omloop was dan een jaar eerder. Daarnaast blijkt uit het rapport dat Nederland één van de vijf Europese landen is waar cocaïne het meest wordt gebruikt. In 2020 wisten autoriteiten maar liefst 213 ton drugs te onderscheppen, waarvan een kwart Nederland als bestemming had.

Ecstasy en amfetamine

Wat betreft het gebruik van ecstasy en amfetamine staat Nederland zelfs op de eerste plek. Eerstgenoemde is volgens de Nationale Drug Monitor na cannabis de meest gebruikte drug in Nederland. Zo heeft meer dan de helft van de jongeren in het uitgaansleven in 2020 wel eens ecstasy gebruikt. Het is niet bekend hoe vaak mensen ecstasy of amfetamine gebruiken en wat voor effect het gebruik heeft op hun gezondheid.

Ster advertentie
Ster advertentie